Един от най-колоритните тенисисти и световен №11 - Гаел Монфис, изпадна в най-сериозната игрова криза във вече 17-годишната си професионална кариера.

Отпадането му още в първия кръг на Australian Open бе най-голямата сензация в турнира до момента, а за Мондис това бе и седмо поредно поражение.

За последно той усети чувството да спечели мач преди почти година, в края на миналия февруари, когато надви сънародника си Ришар Гаске в Дубай. От този момент последваха отпадания винаги в първия кръг на турнирите, а от Австралия го изхвърли младия финландец Емил Руусувуори.

Монфис сам призна, че се намира в огромна криза и тотално е изгубил увереност, че може да спечели мач. През сълзи той се обърна към медиите и тенис експертите, че те не му помагат, защото го атакуват в най-тежкия за него момент.

"Нямам никаква увереност. Искам да изляза от този кошмар, но не мога. Искам да спечеля. Опитвам да направя така, че да спечеля. Тренирам, вярвам в това, което правя на тренировки, но е трудно. Нямам доверие, нямам отправна точка.

Опитвам да работя и чакам момента, в който слънцето ще изгрее на моята улица. Дойдох с нула увереност. Всеки път, когато съм пред вас имам чувството, че ме съдите. Аз съм на земята, а вие стреляте по мен.

Играя зле. Не мога да сервирам. Не мога да вкарам форхенда. Правя грешки. На 6 метра зад основната линия. Нямам доверие в себе си. Честен съм, когато ви го казвам", сподели той.