Съперничката на Виктория Томова в първия кръг в Австралия, французойката Ализе Корне, коментира ситуацията с депортацията на Новак Джокович. Световният №1 няма да участва на Australian Open, където трябваше да защитава титлата си, след като визата му бе отнета.

“Като цяло не съм достатъчно информирана, за да съдя за ситуацията. Но това, което знам, е следното - Новак винаги първи се застъпваше за играчите, но никой от нас не го направи за него. Бъди силен, Новак! И хора… моля ви, не ме наричайте антиваксър, благодаря”, написа Корне в профила си в Twitter.

Бившият №1 в света, британецът Анди Мъри, също се изказа в подкрепа на Джокера.

“Очевидно е, че това не е никак добре за турнира. По-добре е, когато всичк итоп играчи участват. Ще има много въпроси за случилото се и цялята ситуация, в която се оказа Джокович”, коментира Мъри.

“Познавам го от 12-годишен. Много го уважавам и много пъти съм се изправял срещу него. Не ми харесва, че е в това положение. Ситуацията е неприятна за всички. Надявам се, че това няма да се случва на други турнири и като цяло няма да се повтаря. Не бих искал това нито за Ноле, нито за тениса”, добави още Мъри.

В първия кръг на Откритото първенство на Австралия той ще се изправи срещу Николоз Басилашвили от Грузия.

Мъри има пет загубени финала в Мелбърн, като четири от тях са срещу Джокович.

От Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) също излязоха с коментар, гласящ следното:

"Днешното решение да бъде отнета визата на Новак Джокович бележи края на поредица от събития, за които трябва да съжаляваме. В крайна сметка решенията на властите по въпросите за общественото здраве трябва да се спазват. Необходимо е повече време, за да се направи равносметка на фактите и да се вземат поуки от въпросната ситуация.

Независимо от цялата тази суматоха, Новак е един от най-великите шампиони на нашия спорт и отсъствието му от Откритото първенство на Австралия е голяма загуба. Знаем колко бурни бяха последните дни за Новак и колко много той искаше да защитава титлата си в Мелбърн. Пожелаваме му успех и очакваме съвсем скоро да го видим отново на корта.

ATP продължава да препоръчва ваксинацията на всички играчи"