Главния съдия на турнира Sofia Open Веселина Донева се радва, че тази надпревара отново ще се проведе в столицата, тъй като това е огромна реклама за страната.

Донева започва да се занимава с тенис съдийство през 1989-а. През 1993-а е вече бяла значка съдия на стол, а през 1999-а преминава международен курс и придобива сребърна значка за главен съдия и бронзова значка за съдия на стол. През 2011 година вече има сребърна значка за ръководител съдии, с което става единственият до момента български съдия по тенис с три значки международна категория. Член е на Управителния съвет на БФТенис, на Съдийската и Техническа комисия, като през 2023 година отговаря и за Календара на БФТ и всички Наредби и турнирни заявки от Държавния и Международен календар на БФТ. Тя има огромен опит в тенис съдийството, била е главен съдия на повечето големи международни прояви в България през последните 20 години.

- Какво е предизвикателството да сте главен съдия на Sofia Open?

- Всеки отделен турнир е предизвикателство. Ние професионалните съдии сме свикнали да се справяме с много и различни задачи и ситуации, да сме гъвкави и бързо да решаваме всякакви проблеми. Sofia Open е най-значимият турнир за България и се радвам, че заедно с огромния екип, който работи по организацията му в момента, ще бъдем отново домакини на това събитие.

- Кои други български съдии ще видим на турнира?

- Както всяка година екипът в съдийско отношение е същият: освен аз в ролята на главен съдия, шеф на съдиите ще бъде Антоанета Димитрова, Любомир Бадински ще помага както всяка година и на двете ни, Иван Йовчев, ще бъде един от съдиите на стол, а Силвия Дачева-Стоянова заедно с Милена Коцева, ще отговарят за подавачите. Съдиите на линия, ще са предимно български, като ще имаме и малко подкрепа от румънски, сръбски и македонски съдии.

- Готови ли са българските съдии за този турнир?

- 2023-а е 11-а година, в която в България имаме тенис събитие на световно ниво. Между 2012-2014-а бяхме домакини на УТА Турнира на Шампионките, а от 2016 година провеждаме АТП 250. Това е огромен успех за малка страна като България и, което е най-важното, винаги сме получавали много високи оценки за цялостната организация. Със сигурност тези прекрасни турнири са огромна реклама за България.

- Как помага Sofia Open на децата и българските играчи?

- Благодарение на седемте предхождащи турнира ние сега започваме да берем плодовете на Sofia Open. Тази година това показа и Купа "Дейвис", където за първи път се класирахме в първа група. Изключително важен за нашите топ играчи турнир! Израсна страхотно младо поколение от талантливи и всеотдайни деца.

- Вие сте член на УС на БФТ и председател на Съдийска колегия към БФТ. Успешно ли се проведе календара на федерацията през тази година?

- Да, задачата не беше лека, тази година бях помолена да предложа календара, който след това беше одобрен от ОС. Успяхме да го осъществим въпреки, че беше много натоварен. Надявам се с помощта на колегите от Техническа комисия, Треньорски съвет и БАРТ да направим добър и балансиран календар за 2024 година.

- Какво си пожелаваете за Sofia Open 2023?

- Днес, повече от всичко, се нуждаем от подкрепа от всички хора, които обичат и милеят за тениса, за да можем да осъществим поредното предизвикателство - да успеем да организираме и проведем по най-добрия начин осмото издание на Sofia Open.