Новак Джокович победи с 3-0 сета Григор Димитров и за пореден път пречупи българина в мач, в който и двамата играха великолепен тенис. Българската първа ракета вероятно ще се чуди и тази нощ (в Австралия мачът бе късно вечерта) какво трябва да направи, за да бие Ноле.

21-кратният шампион от Шлема измъкна с малко късмет и много воля първия сет със 7:6 (9-7 в тайбрека), след което взе следващите с 6:3 и 6:4.

Първата част Ноле спокойно можеше и да загуби, но нататък изнесе поредния си урок по ефективност, като пое контрола върху мача. При това срещу Григор, който се намира в един от най-добрите си моменти от години като кондиция, а и като спортна форма. Българинът не игра лошо, бори се като лъв дори в моменти, в които изглеждаше като обречен и изоставаше сериозно в резултата.

Просто има моменти, в които ти трябва "нещо екстра", за да повалиш Джокович. А има и такива, в които и това не достига.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА>>>

Снимка: Getty Images

Хронологията на мача - фаворитът проби още на старта на първия сет и изглеждаше като човек, който иска набързо да приключи интригата. Проблемите в лявото му бедро бяха очевидни, травмата явно не спира да го мъчи и движението му по корта не бе идеално. Той сервираше уверено и сякаш бе на път да затвори сета, пропускайки три сетбола при 5:3.

Но Григор не само оцеля тогава, а и нанесе удара си - пробив за 5:5, а после затвърждаване и инициативата бе вече за българина. Сърбинът спаси трудната ситуация, въпреки че се мина и през сетбол за Димитров, за да дойде тайбрек.

И тук сякаш нещата изглеждаха предрешени при 1-4 за деветкратния шампион в Мелбърн, но Григор отново показа характер. Той се върна в играта с два минипробива, а при 6-5 получи още един сетбол, но на подаване на съперника. Новак отвърна с две точки, а при 8-7 дойде великолепно разиграване - поредното в двубоя, спечелено драматично от сърбина. Сетът отиде за него след 78 минути на страхотен тенис и напълно равностойна игра.

Разочарованието, естествено, бе за Гришо. Да играеш така срещу Джокович, а пак да си на губещата страна - едва ли е леко за преглъщане.

Вторият сет тръгна гейм за гейм, а преди старта му на Новак бе оказан дълъг медицински таймаут. Той явно имаше ефект, защото движението на сърбина по корта стана по-леко и той отпусна ръката.

При 2:3 нанесе удар - проби подаването на Григор овладя юздите и на този сет. Нататък последва нов урок по ефективност и рутина, като Новак не допусна никакво колебание на своето подаване и затвори сета за 47 минути - 6:3.

Снимка: Getty Images

Тук някъде се очакваше психологически Димитров да изпадне в дупка, но - напротив, битката не стихваше. Пробив за Джокович на старта на сет №3, но след това гейм с две точки за пробив и големи възможности за Гришо да върне брейка. Но вместо това да му даде сили и вяра, дойде нов пробив на Новак за 0:3. И мачът сякаш си отиде в този миг. След 9 от 10 победи над българина, сръбският майстор очевидно знаеше, че е свършил трудната работа. Но и тук Григор не се отказа - нови две точки за пробив още в следващия гейм на подаването на съперника, втората бе реализирана и резултатът бе намален на 1:3.

И отново - след върхов момент - разочарование... Задължителното подаване за затвърждаване на пробива и 2:3 се оказа фиаско - двойна грешка, после сбъркано сравнително рутинно воле в мрежата, после още едно в аут... И пробивите станаха 3-1 за сърбина в този сет, а резултатът - 1-4.

Всички пътища за обрат изглеждаха затворени, но и сега първата ни ракета отказа да се предаде. Нов пробив, после гейм на нула, а в това време страданията на сърбина се усложниха и той отново трудно се придвижваше по корта. Лицето му също издаваше болка, а и раздразнение, че мачът - наглед решен, така и не завършваше. Започна и словесни престрелки с публиката, която просто се радваше на играта и реагираше емоционално.

Григор се концентрираше върху тениса и остана невъзмутим, въпреки че напрежението бе голямо. Той завърши мача с 53 уинъра срещу само 28 на съперника, но направи и твърде много непредизвикани грешки (49 срещу 22 на сърбина).

Джокович удържа трудно подаването си за 5:3, но видимо бе кълбо от нерви, което не се вижда често. Григор рискуваше при всеки удар, търсейки обрат. Стигна до 4:5, след което деветкратният шампион сервира за мача и го затвори след 3 часа и 7 минути битка на централния корт "Род Лейвър Арина" в Мелбърн. А в този последен гейм видяхме и поредното уникално разиграване, в което двамата направиха изключителни неща. Публиката бе на крака и за двамата, защото си го заслужиха.

Победата обаче бе само за един. И както често става в тениса в последните години, колкото и добре да играеш срещу Новак, и както и да се казваш, тя избира него.

Но осминафинал го чака Алекс де Минор, представителят на домакините.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images