Виктория Томова се изстреля с 20 места напред в световната ранглиста при жените в тениса, след като игра полуфинал на турнира в Богота, Колумбия. Втората ракета на България вече ще е №126 в класацията на WTA, само на 12 позиции зад Цветана Пиронкова (№114).

Първата ни ракета също печели едно място в ранглистата от новата седмица.

С представянето си в Богота Томова добави 100 точки към актива, а от днес се включва на втория турнир в Чарлстън, САЩ. През миналата седмица в първото издание на тази надпревара игра Пиронкова, която отпадна в първия кръг от Кори Гоф, американската 17-годишна сензация в тениса.

Този турнир бе от категория WTA 500, а от днес Томова влиза в състезание с етикет WTA 250, като нейната първа съперничка в Чарлстън ще е Данка Ковинич от Черна гора, която е 65-а в ранглистата.

Тя игра финал в неделя на по-големия турнир в града, но го загуби от рускинята Вероника Кудерметова.

Срещата на Томова с Ковинич ще е във вторник.

Виктория говори за трудностите с пътуванията между двете надпревари и изобщо - странния сезон в тениса насред пандемията, пред специализирания сайт Tenniskafe.com.

"Налага ми се да пътувам 13 часа, за да стигна в Чарлстън - казва втората ни ракета. - Пристигам в понеделник на обяд и трябва да играя още на другия ден. Надявам се, че ще успея поне малко да се възстановя за следващия мач.

Иначе се радвам за тази седмица - успях да се нагодя към трудните условия в Богота. Надморската височина е 2600 метра и топката лети изключително неконтролируемо. Всички играчи плетяхме ракетите си поне с по 2 кг повече от колкото по принцип.

Чарлстън ще ми е осми турнир подред. Не съм се прибирала изобщо вкъщи от 9 седмици и след него ще трябва да взема малка почивка, тъй като играех последните седмици с болки.

Тази година е изключително трудно с пътуването заради Covid-19. Искат ни да имаме билети за връщане. Полетите са много по-малко, вариантите също, цените са космически - двойни в сравнение с преди."