Мартина Навратилова е от тенис легендите, които обичат да анализират настоящата ситуация в играта.

Затова и няма нищо изненадващо, че когато играч от калибъра на Мария Шарапова се откаже, родената в Прага легенда се чувства задължена да изкаже мнение за нея.

Шарапова каза "край" на активната си кариера на 32-годишна възраст, а малко след това Навратилова засипа с похвали петкратната шампионка в Големия шлем.

"Преди всичко Мария е голям боец на корта. Докато това качество се счита като голямо предимство при мъжете, то често бива подценявано в женския тенис - анализира Мартина. - Разбирам това чувство и си мисля, че е било трудно за Шарапова. Тя обаче никога не се промени като човек или тенисист и не се вслушваше в мнението на хората.

Никой не я искаше за съперник и тя никога не пускаше педала на газта.

Проведе кариерата си по своя ритъм. Не беше тенисистка, която иска да печели конкурси за популярност - нито сред феновете, нито сред колежките си. Не винаги беше оценявана по достойнство, но правеше нужното да печели и работеше за това.

Шарапова спечели "Уимбълдън" на 17, но не мисля, че това бе най-великото й постижение. По мое мнение тази титла в Лондон не бе толкова впечатляваща, колкото двете в Париж. В ранните си години на клея тя се наричаше "крава на леда" заради начина си на движение на тази настилка. По това време играта й бе далеч по-подходяща за твърдите кортове и тревата. Тези две титли на "Ролан Гарос" бяха илюстрация, че Шарапова се възползва от това, което има и адаптираше играта си.

Тя имаше страхотен сервис, но след операция на рамото той така и не се върна. Когато сервисът ти не върви, всичко останало в играта ти се срива - както физически, така и емоционално.

Често е обвинявана за актива и срещу Серина Уилямс (2 победи и 20 загуби). За нещастие на Мария, можеш да си най-добрият тенисист психически, но винаги има някой опонент, който не ти е удобен. Това за нея беше Уилямс.

Това се случваше заради силния сервис на американката. Шарапова бе достатъчно добра срещу всички останали, но не и срещу Серина".

Самата Навратилова вероятно е един от най-квалифицираните хора, за да даде мнение в женския тенис. Тя спечели 18 титли от Големия шлем и общо 177 в WTA, което е рекорд за всички времена.