Пропуснатият шанс срещу Новак Джокович и отпадането в Синсинати струваха скъпо на Григор Димитров на фронта на точките за ранглистата на ATP.

Наскоро българинът откровено каза в интервю, че не гледа таблицата, за да не се поставя под допълнително напрежение. Разбираемо е, но не може да не отчетем, че от понеделник той ще е на най-ниската си позиция за цялата 2018 г.

Но нещата не са само негативни - понеделник ще отбележи и страхотно постижение, говорещо за постоянство на първата ни ракета.

Григор (вече с 3790 т.) ще се срине с три или четири места в ранглистата, в зависимост от това колко още напред може да пробие в Охайо Давид Гофен. Белгиецът в събота срещу неделя среща Роджър Федерер в полуфинал, а при успех чака на финала Новак Джокович или Марин Чилич.

Ако вдигне трофея, Гофен ще изпревари Димитров и в понеделник Гришо ще е №9 в ранглистата, при положение, че започна седмицата като №5.

Джокович, Чилич и Кевин Андерсън си осигуриха достатъчно точки, за да го изпреварят.

Проблемът дойде от факта, че Григор имаше да защитава 1000 т. в Синсинати, където бе шампион за 2017 г. Загубата на цели 910 му струва пропадането.

Преди година, след триумфа му на "Мастърс"-а в Охайо, Димитров започна изкачване в топ 10, което стигна до номер 3 в ранглистата в края на 2017 г. От тогава обаче резултатите не са на нивото на тези по същото време миналата година.

На US Open в края на месеца Григор ще стъпи като човек, който няма много какво да губи - преди година загуби във втория си мач от Андрей Рубльов.

Може да загуби място в десетката само, ако Джон Иснър (№11 от понеделник), Гофен или Пабло Кареньо-Буста направят изключителен турнир и стигнат четвъртфинал, гарнирано с ранно подхлъзване на Димитров преди кръг №3.

Позитивното в цялата тази математика около ранглистата е, че в понеделник, губейки три места, Григор отбелязва изключително добро постижение - точно година, откакто е член на топ 10 и не е излизал от този елит.

За периода от 21 август 2017-а до днес, от десетката не са излизали: Федерер, Надал, Зверев, Чилич, Тийм и Димитров.

Това говори за постоянство, което винаги е било считано за слабост в характеристиката на българина.

Но ето, че 12 месеца той е част от топ 10, където не се попада и не се остава по случайност.