Григор Димитров постигна една от най-впечатляващите си победи през 2022 година, като надделя над световния №8 Андрей Рубльов.

Българинът, който два дни по-рано отстрани и бразилеца Тиаго Монтейро, се класира за втори път в кариерата си на четвъртфиналите на турнира във Виена от категория ATP 500. Днес постигна 6:3, 6:4 в отделните части.

Триумфът му е много радващ, още повече, че бе изключително неочакван заради кошмарната игра на хасковлията в последно време. Рубльов е един от най-добрите играчи през годината, като преди този сблъсък имаше 34 победи на твърди кортове и само преди няколко дни спечели титлата на турнира в Хихон, която бе четвърта негова за годината.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАЧА ТУК >>>

Рубльов е шампион във Виена от 2020-а и бе абсолютен фаворит на букмейкърите, но Григор изигра фантастичен мач както на сервис, така и на ретур. Постигна два пробива в първия сет и още един във втория, а руснакът едва стоеше в кожата си и постоянно искаше да троши ракети - нещо съвсем обичайно за него.

Григор направи цели 24 печеливши удари срещу само девет за Андрей, който притежава един от най-агресивните стилове в тура.

Победата е трета на българина срещу този съперник и по този начин те вече са изравнени по този показател. На четвъртфиналите Гришо ще играе с американеца Маркос Гирон, който изненадващо надделя над най-добрия британец Камерън Нори.

Димитров, който бе отново редом до бившия си треньор Дани Валверду, започна прекрасно мача. Постигна пробив въпреки четири първи сервиса на съперника, като постигна и уинър от ретур - 2:0. След това обаче Рубльов направи моментален рибрейк и изглеждаше, че се връща в мача, но нищо подобно. Перфектната игра на ретур донесе до нов пробив, който този път беше затвърден за 4:1. Българинът показа, че се чувства перфектно при сервис гейма си за 5:2, когато го спечели на нула. Продължи да сервира прекрасно и лесно затвори откриващия сет за 6:3.

Във втория чудесната му игра продължи. Забиваше ас след ас и при 2:2 гейма вече имаше седем. Действията му на ретур продължиха да са от световно ниво и той постигна заветния пробив за 3:2. След това нямаше никакви проблеми на сервис, като до 5:3 не бе загубил нито една точка на първото си подаване във втория сет. Показа супер игра и в последния си сервис гейм, за да затвори с 6:4.