Григор Димтиров започна по категоричен начин новия сезон в тениса.

Българинът победи с 6:3, 6:3 австралиеца Андрю Харис в мач от втория кръг на турнира "Murray River Open", който е официална репетиция за започващото през следващата седмица Открито първенство на Австралия.

По този начин Гришо, който е втори поставен в основната схема, се класира за третия кръг, където го очаква друг австралиец - Алексей Попирин.

В днешния мач на Димитров особена интрига нямаше, което не бе и изненада. Все пак говорим за мач между световния №19 и заемащия 232-о място в ранглистата Андрю Харис.

Нивото помежду им бе коренно различно, но това сякаш бе перфектният начин за Гришо да започне сезона.

Успехът не му коставше невероятни усилия, като Димитров проведе много спокоен и уверен мач, първи за него след няколко месеца далеч от корта.

За час и 8 минути игра той успя и да зарадва колоритната българска тълпа в Мелбърн, която очевидно ще преследва първата ни ракета по време на мачовете му в Австралия.

Снимка: Getty images

Още с първите геймове в мача си пролича разликата в класите от двата края на корта. Гришо уверено и с лекота "опипваше почвата", докато всяко отиграване на Харис сякаш му костваше нечовешки усилия. Австралиецът дори трудно успокояваше дишането си в началните геймове, което подсказваше за доста нерви и напрежение в играта му.

WINBET - победата е на един клик разстояние! (18+)

Така сякаш на шега Гришо достигна до първите си два брейкбола още в третия гейм, но те не бяха реализирани. Чакането за пробив обаче продължи още дълго, защото в петия гейм българинът имаше още два шанса, като реализира втория и дръпна в резултата.

Веднага след това обаче видяхме една добре позната страна на Гришо, която изобщо не харесваме. В играта му поселдва необясним срив, а дългия шести гейм премина през четири брейкбола за Харис.

Австраилцът успя да пробие, като това дойде след двойна грешка от страна на Димитров. Всъщност двойната му грешка бе вече втора в мача, а първата дойде при едва третия му сервис за сезон 2021.

За щастие това колебание бе само кратък епизод от целия мач. Още в следващия гейм Гришо реши да вдигне оборотите, при което за Харис просто нямаше шанс. Гришо проби за 4:3, след което затвърди пробива си със сервис гейм на нула, а всичко в сета завърши с още един брейк за българина и краен резултат от 6:3 гейма.

Просто в моментите, в които Гришо решаваше да се поизпоти, разликата в класите между двамата бе отчайваща, а и позициите им в ранглистата го подсказваха още преди мача.

Снимка: Getty images

Вторият сет не се различаваше особено, що се отнася до играта на Гришо. Тя бе спокойна и уверена, в много моменти нещата за българина се получаваха без особени усилия.

От другия край на корта първоначалното желание на Андрю Харис се изпари. Сякаш отчаянието обзе австралиецът. Той вече не гонеше топката по същия начин из корта, а и сервисът му бе много колеблив.

Това със сигурност го изнерви, защото при една от двойните грешки, той удари ракетата в земята си в изблик на ярост.

В този сет Гришо постигна само един пробив, но го направи със стил. Пробив на нула в четвъртия гейм се оказа достатъчен. В остатъка от мача Гришо лесно взимаше подаванията си, а при сервис геймовете на Харис просто не влагаше всичките си сили.

Очевидно стратегията на Гришо бе със спечелването на собствените си сервиси, лесно да си осигури успеха.

И това в крайна сметка се оказа успешна стратегия, защото със 6:3 във втория сет, мачът бе затворен.