Какво шоу! Григор Димитров записа една от най-зрелищните и престижни победи в кариерата си, надигравайки световния номер 3 Даниил Медведев на Мастърс надпреварата в Париж.

На централния корт на зала "Берси", в двубой от втория кръг, българинът се справи с първата ракета на Русия след 6:3, 6:7(4) и 7:6 в 3-часов гладиаторски сблъсък.

ВИДЕО С НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ШОУТО ВИЖТЕ ТУК>>>

Двамата предложиха изумителен тенис и много емоции за феновете, но този път Димитров ликува, след като само преди 2 седмици отстъпи на Медведев на турнира във Виена.

Невъзможните отигравания на Гришо пък до такава степен вбесиха опонента му, че той не само си счупи ракетата с блъскане в корта, но и дори за кратко продължи да играе с нея. В друг от случаите пък руснакът отказа да изпълнява сервис заради освиркванията от трибуните и се наложи съдията да се намесва, както и самият Димитров да го помоли да престане с номерата.

В крайна сметка обаче хасковлията успя да спечели двубоя и продължава напред в надпреварата, която е негова последна за годината. Освен ако не реши да зарадва българските фенове и не приеме поканата за участие в Sofia Open.

В следващия кръг той ще играе с Александър Бублик.

ПЪРВИ СЕТ

Мощният сервис на Григор му осигури безпроблемен първи гейм, спечелен на нула.

ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ: Веднага след мощния старт Григор успя със солидна игра да пробие съперника и поведе с 2:0 сета. Нещо повече - с набраната инерция хасловлията не остави шансове на Медведев и продължи с безкомпромисните си изяви на корта в зала "Берси" - 3:0 гейма след нова част на нула.

В четвъртия гейм най-накрая Медведев направи силна серия и успя да вземе подаването си, намалявайки резултата.

МЕДВЕДЕВ ВРЪЩА ПРОБИВА: Ключов пети гейм! Битката за него продължи над 10 минути, в които Гришо успя да спаси 3 опции за пробив, но от четвъртия опит Медведев взе своето и в крайна сметка затвори частта - 3:2.

НОВ ПРОБИВ ЗА ГРИШО: Реакцията на българина бе мигновена. С доста агресивни ретури той затрудни максимално опонента си, а имаше и късмет, след като Медведев не успя да уцели добре топката в ключовото разиграване и я отигра с ръба на ракетата - 4:2 за Димитров.

Последва нов отличен сервис гейм за Гришо, който поведе с 5:2, а руснакът определено изглеждаше доста разконцентриран. Все пак световният номер 3 спечели подаването си и намали до 5:3, въпреки че Гришо демонстрира триков номер с удар на топката между краката.

СЕТ ЗА ДИМИТРОВ: Българинът спечели първия сет, при това - след изумително отиграване. Гришо плонжира за една топка и успя да я върне в полето на Медведев, а това изпълнение определено кандидатства за номер 1 по красота за целия турнир - 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Медведев спечели безпроблемно подаването си и поведе с 1:0 гейма във втория сет. След това се опита да вдигне оборотите и заигра доста рисково. Гришо обаче отговори с мощни сервиси и в крайна сметка удържа атаката - 1:1. Двамата си размениха безпроблемни сервис геймове до 3:2 за руснака.

ПРОБИВ ЗА МЕДВЕДЕВ: Ключов шести гейм. Медведев затрудни максимално Гришо, който на моменти се пропука, а и на два пъти топката падна на милиметри във вреда на българина. Така в крайна сметка руснакът проби за 4:2, а след това светкавично спечели подаването си за 5:2.

Григор все пак взе осмия гейм, намалявайки резултата.

ДИМИТРОВ ВРЪЩА ПРОБИВА: Чудесна новина за българина! Медведев направи двойна грешка при сервис, както и една непредизвикана, а перфектните слайсове на Димитров в крайна сметка му спечелиха ключовия девети гейм - пробивът бе върнат за 4:5.

Какъв десети гейм! Гришо демонстрира колебания при своето подаване, което доведе резултата до 15:40 и два сетбола за Медведев. Българинът спаси и двата, докарвайки резултата до 40:40. А след това с нови мощни отигравания в крайна сметка спечели подаването си. 5:5 при геймовете и брилянтен тенис от Димитров.

Това изкара извън нерви руснака и той направи неспортсменски жест, с който си навлече гнева на феновете и те започнаха да го освиркват. Той пък отказа да изпълнява сервис и се наложи съдията да го предупреди официално, както и самият Григор да го призове да спре с бойкота. В крайна сметка Медведев, който на 3 пъти демонстративно сядаше на мястото си, поднови играта. Това прекъсване очевидно разконцентрира българина, което позволи на съперника му да поведе с 6:5.

Изумителна игра на Гришо в 12-ия гейм. Медведев поведе с 4:0, но Димитров отрази и трите сетбола. След това при 40:40 руснакът имаше нова възможност да затвори сета, но Григор отново се справи. След което заби два неспасяеми сервиса и вкара двубоя в тайбрек след 6:6.

СЕТ ЗА МЕДВЕДЕВ: Въпреки че изключителните отигравания на Гришо продължиха и в тайбрека, руснакът показа по-добра стратегия в ключовите моменти и в крайна сметка спечели сета със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ

Димитров откри третия сет с бързо подаване за 1:0. Още във втория гейм българинът имаше чудесен шанс за ранен пробив, повеждайки с 40:15. Медведев обаче оцеля (не и без помощта на системата "ястребово око" в ключов момент) и спечели подаването си, изравнявайки геймовете на 1:1.

След това двамата си размениха eкспресни сервис геймове до 3:2 за хасковлията.

ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ: Фантастичен Григор стига до пробив! Българинът демонстрира отлична игра в защита и отчая Медведев, който след последната точка бе видимо вбесен и дори си хвърли ракетата, навличайки си нова доза освикрвания от трибуните.

Нещо повече - в знак на протест той реши да продължи да играе със счупената ракета, което доведе до гейм на нула за българина - 5:2, след което руснакът все пак я смени. Със здрава вече ракета Медведев си взе подаването и намали до 3:5.

МЕДВЕДЕВ ВРЪЩА ПРОБИВА: В решаващия гейм Димитров стигна до 4 мачбола, включително и до разиграване с общо 47 удара, но Медведев ги отрази, с което върна пробива и оцеля в мача - 5:4, а след това взе подаването си на нула, изравнявайки геймовете до 5:5.

След това Гришо показа много здрави нерви и поведе с 6:5, принуждавайки Медведев да сервира за оставане в мача и евентуален нов тайбрек.

Драмата стана пълна. Димитров стигна до нови 2 опции за затваряне на мача (общо 6 в двубоя до този момент), но отново не успя. 6:6, тайбрек ще сложи точка на спора.

В решаващата част Гришо демонстрира безкомпромисна играм и спечели след 7:2.

Getty Images