Григор Димитров загуби с 1:3 сета от рожденика Франсес Тиафо (5:7, 6:7(6),7:6(1), 5:7) и отпадна на осминафиналите на Australian Open след 3 часа и 43 минути игра.

Миналогодишният четвъртфиналист капитулира в Мелбърн, след като изпусна златни възможности да спечели поне три от четирите изиграни сета, като вместо това ги дари на съперника. И това въпреки бурната българска подкрепа по трибуните, която заслужаваше повече.

Един от ключовите моменти дойде в тайбрека на втория сет, когато Григор изпусна три сетбола и амбицираният му съперник нямаше как да откаже поднесения му подарък. В четвъртата чест Тиафо бе видимо изтощен и съперникът му изпусна три възможности за пробив.

Световният №39 си направи страхотен подарък за рождения ден и се разплака след мача, но истината е, че най-хубавият подарък го направи Григор.

Българинът записа разочарование след разочарование в днешния двубой и ни накара да повярваме, че може да обърне развоя от 0:2 сета за първи път в кариерата си. Тази вяра обаче бе заличена по жесток начин.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проблемът е, че българинът за втора поредна година загуби напълно равностоен мач в Мелбърн, както се случи и срещу Кайл Едмънд на четвъртфиналите преди 12 месеца.

Срина се психически в онзи момент на втория сет и точно там загуби двубоя. Тиафо изигра най-силния си мач в Големия шлем, като бе убийствен на ретур и при излизанията на мрежата. Ограничи грешките си до минимум, въпреки множеството рискове, които поемаше в разиграванията. Направи някои фантастични удари, дори когато изглеждаше, че едвам ходи по корта в третия и четвъртия сет.

Григор също изигра много силен мач, но отстъпваше в едно отношение - нямаше искрата, която показва младият 21-годишният американец. Това си пролича и в най-важните моменти. Българинът отново направи двойни грешки преди ключови разигравания и разочарова Андре Агаси, който през цялото време наблюдаваше с разтревожено изражение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бъларинът ще загуби още точки за световната ранглиста, тъй като не успя да защити четвъртфинала си от миналата година. Не това обаче е най-големият му проблем в момента, а психологическите сривове, които продължава да търпи в най-важните мачове.

Срещу Тиафо първият сет бе много интересен от неутрална гледна точка. Първите три гейма бяха спечелени лесно от подавачите, но в четвъртия Гришо изпусна цели четири точки за пробив - първата добра пропиляна възможност, която можеше да му даде голям импулс още на старта.

И вместо да поведе с 3:1, той допусна пробив за 3:4, което го постави в много трудно положение. Изпусна още три точки за пробив в последвалия гейм, но все пак стигна до такъв за 5:5. И когато си мислехме, че психологическото предимство е на негова страна, допусна нов пробив и се сбогува с първия сет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вторият сет бе най-равностоен и в средата му двамата си размениха по един пробив, като след това изпуснаха нови възможности. Тайбрекът бе логичната развръзка и в него Гришо играеше много добре, за да поведе с 6:3. Изпусна три сетбола, направи двойна грешка и веднага бе наказан. Напомни за най-лошите кошмари.

Третият сет бе огледален на третия, но с обратен знак в тайбрека. Тиафо вече бе видимо изтощен и изобщо не трябваше да се стига до тайбрек, но Григор отново изпусна куп възможности. Все пак в решаващия гейм разби съперника си със 7:1 точки.

Четвъртият сет бе едно от най-нелогичните неща, които се случиха на тазгодишния Australian Open. Тиафо не си даваше зор на повечето от точките заради умората, но на магия си взе всички подавания, спасявайки отново не малко точки за пробив. Ключов момент дойде при 4:3 за българина, когато Тиафо в 10-минутен гейм по чудо се измъкна с някои зашеметяващи отигравания. И когато Григор трябваше да е най-уверен, бе пробит за 5:6. Там неговата приказка в Австралия завърши.