Григор Димитров започна успешно участието си на тазгодишния "Ролан Гарос".

Българинът победи французина Грегоар Барер с 6:3, 6:2, 6:2, като това му отне два часа и три минути.

Световният №103 не успя особено да затрудни Гришо, който сякаш срещна повече проблеми с ракетите си. Той непрестанно ги сменяше, а четири от тях се скъсаха по време на разигравания. Необяснима ситуация, която рядко се вижда в професионалния тенис.

Това обаче не спря родната звезда. Първият сервис на Гришо не бе особено успешен, но в разиграванията той видимо превъзхождаше Барер, с което напълно заслужено стигна до успеха.

В началото на годината именно Барер изхвърли Гришо от друг турнир на френска земя - в Монпелие, но днес шанс за сензация нямаше.

Така Димитров достигна до втория кръг, където ще срещне словака Андрей Мартин.

Може би заради дългото чакане за старта на мача, Гришо започна доста лежерно, в наглед тренировъчно темпо от загряваката. Това означаваше пробив за Грегоар Барер още в първия гейм, но сякаш това развитие събуди родната звезда.

Макар да пропиля два брейкбола в следващия гейм, с който французина затвърди пробива си, Гришо влезе в страхотна серия от пет поредни спечелени части.

Серия, която не бяхме виждали от най-добрите години на българина. В тези пет гейма той осъществи два поредни пробива на нула, а между тях спечели подаването си на 15. Това бяха три гейма, в които единствената точка за Барер дойде след двойна грешка на Гришо, а не от игра.

Французинът изглеждаше отчаян, а макар първият сервис на българинът да не бе на нужното ниво, Гришо бе уверен в разиграванията, в които показваше доста по-сериозна класа от опонента.

Натрупал преднина от 5:2, Гришо сякаш отпусна газта и даде шанс на Берар да спечели подаването си в осмия гейм за 5:3. Това помогна на Гришо да събере сили за решителната част, която трябваше да спечели доста лесно.

По добре позната традиция обаче, Димитров показа нервност и колебания, когато трябва да затвори сета. Той пропиля аванс от 40;0, а след това пропусна още три сетбола, но за щастие в крайна сметка се възползва от седмия шанс и спечели сета с 6:3.

Вторият сет започна с доста агресивна, но и изпълнена с грешки игра и на двамата. Гришо отново бе колеблив на първи сервис, но този път не се представяше добре и в разиграванията.

Само за пет гейма двамата допуснаха общо над 20 непредизвикани грешки, а това вкара сета в странна серия от три поредни пробива. И тези пробиви не идваха след вдъхновяващи отигравания на посрещащия тенисист, а след безумни грешки на сервиращия.

За щастие два от пробивите бяха в полза на Гришо, а между тях брейк осъществи и Барер. Това бяха наистина странни минути, в които грешките изобилстваха. Все пак Гришо дръпна с 3:2, като доста драматично успя да затвърди пробива си за 4:2.

След него дойде може би решителният гейм в сета. Той бе изигран доста интелигентно от Гришо, който търпеливо разиграваше докато изнервеният му опонент не сбърка.

Така гросмайсторкси Гришо на два пъти успя да си изработи точка за пробив, като завърши втората с чудесна къса топка, с което до голяма степен реши и сета.

За българина оставаше само да вземе подаването си, а той го стори, с което взе и втория сет с 6:2.

Третият сет със сигурност бе най-спокойният и безпроблемен за Гришо в мача.

Пробив за 2:1 в третия сет вдъхнаха увереност на българина, който освен това имаше и преднина от два сета зад гърба си.

Григор заигра по-освободено, пробваше някои по-атрактивни отигравания, но те не винаги му носеха успех.

Все пак българинът печелеше подаванията си, а Грегоар Барер го отдаде на тотален риск. Това не му носеше особен успех, като в седмия гейм Григор дръпна с 40:0.

Тогава обаче той скъса и петата си ракета в мача и Барер изравни. Маратонският гейм премина и през пет равенства, а след общо шест пропиляни брейкбола, Димитров успя да спечели седмия и да поведе с 5:2.

Така за Гришо остана само да сервира за мача, и макар да трябваше да спасява два брейкбола, целта бе изпълнена и Григор Димитров е във втория кръг на "Ролан Гарос".