Григор Димитров е заявил желание да представлява България на новия турнир United Cup, който ще се проведе в самото начало на новия сезон.

Турнирът ще замести досегашния АТР Cup, като също ще бъде отборна надпревара на национален принцип, но този път със смесени отбори.

Фактор за участието на България са двете ни първи ракети - Григор Димитров и Виктория Томова, като на този етап и двамата са подали своите заявки.

В турнира, който ще се проведе от 29 декември до 8 януари в Австралия, ще участват 18 нации, като всяка от тях ще е съставена от три или четири представителя на мъжкия и женския тенис. Както и в досегашните подобни формати, роля за класирането на всяка една страна ще имат нейните първи ракети. 12 от участниците ще бъдат определени на база световните ранглисти на АТР и WTA.

Първите шест нации в ранглистата при мъжете, както и първите шест при жените получават автоматично право на участие. Останалите шест страни ще бъдат определени на базата на средно аритметичен ранкинг, където идва и шансът на България.

Григор Димитров е №28 в света, а Виктория Томова №90, което очевидно не дава големи шансове за роден тим в турнира, но пък тук ключовият момент е, че може и някои първи ракети изобщо да не заявят участие в надреварата.

Това означава, че няма да е изненада, ако видим роден тим на United Cup, който е с награден фонд 15 милиона долара и носи точки за ранглистата както на АТР, така и на WTA.

18-те отбора ще бъдат разпределени в шест групи по три отбора, като всеки сблъсък ще се състои от пет отделни мача. Два мъжки, два женски и един на смесени двойки.