Григор Димитров загуби с 5:7, 5:7 четвъртфиналния си мач с Кей Нишикори на турнира в Бризбън и записа първо поражение през 2019-а година.

То обаче не е най-лошата новина. Неприятното бе, че българинът показа добре познатите слабости от миналата година, а японецът, който показа обичайното си добро ниво, се възползва от тях.

Двойни грешки, липса на първи сервис, пропиляване на голям аванс - все неща, които се надявахме да не виждаме често през 2019-а. Те днес обаче бяха в наличност, особено във втория сет.

Григор загуби и първия, който бе много по-равностоен и решен едва с първите точки за пробив при 5:5, от които се възползва световният №9. Преди това българинът показа много добри неща, особено подобрения си бекхенд. Последваха обаче сгрешени лесни удари на мрежата. Показателите бяха изравнени, но добрата успеваемост на Нишикори на мрежата и точките му на втория сервис на Григор решиха нещата.

Снимка: AP/БТА

Втората част започна перфектно за българина, както често се случваше и през 2018-а. Взе заслужен пробив и поведе с 4:1. След това обаче всичко пропадна...

Бекхендът му проработи във втория сет и срещата бе красива от неутрална гледна точка, но пробивът бе върнат, а сервирането на японеца бе твърде добро за съперника. Две двойни грешки на българина при 5:5 решиха нещата.

Загубата означава, че Григор губи нови 45 точки и ще пропадне още в ранглистата. От понеделник ще е извън топ 20, защото бива задминат от Марко Чекинато и Николоз Басилашвили.

Победата е пета в шест мача за Кей срещу българина и се вижда, че добрата му защита и непримиримостта са твърде неудобни за нашето момче. Те днес обаче не са извинение за слабата психика, която показа.

На полуфиналите Нишикори ще играе с Жереми Шарди и остава основен фаворит за титлата в Бризбън.