Григор Димитров допусна най-унизителната си загуба откакто играе турнири в Големия шлем - не толкова като резултат, а като поведение на корта.

Световният №49 падна от френския  175-сантиметров квалификант Корентен Муте в първия кръг на "Уимбълдън", след като водеше с два сета - 6:2, 6:3, 6:7(4), 3:6, 1:6 за три часа игра.

Освен че Григор за първи път допусна такъв обрат във формат с три от пет сета, буквално се подигра с труда си, защото отказа да играе сериозно в последния пети сет.

Обратът в събитията дойде изненадващо, макар че вече свикнахме да гледаме такива спадове в играта му. В третия сет сервираше за мача и вместо да го затвори, допусна пробив, а след това загуби и последвалия тайбрек.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Оттам нататък всичко тръгна надолу. Непредизвиканите му грешки идваха една след друга, а съперникът му се съживи и за него остана най-лесното - да яхне гребена на вълната и да постигне обрата.

20-годишният квалификант далеч не показа впечатляваща игра - той няма оръжията, с които да атакува предно класиране на "Уимбълдън". Стилът му е създаден за клей кортовете и винаги се е чувствал там най-комфортно.

Но днес срещу себе си имаше един обезверен Григор, който направи всичко възможно да загуби мача. Българинът даваше много точки за пробив и в сетовете, които спечели, но си ги взе с безспорната по-голяма класа, която притежава.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Психологическата дупка, в която е изпаднал обаче, отново се отвори и безвъзвратно доведе до най-срамния му мач в Големия шлем. Може би и в кариерата.

В следващия кръг Муте ще играе с Феликс Оже-Алиасим. Едва ли ще го преодолее.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos