Григор Димитров записа две загуби на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown в академията на бившия му треньор Патрик Муратоглу в Био край Ница.

В края на тази седмица му предстои още един мач. Той говори пред френския вестник "L'Equipe" за трудните моменти и подробности от дните, след като разбра, че е заразен с коронавирус.

"Много е тежко, наистина много. Сега нямам нищо общо с формата, отпреди да се заразя. Този вирус не пита. Загубих 3 килограма, бях направо в нокаут.

Всъщност загубих много неща, не можех да дишам, нямах вкус и обоняние. Трябва да възстановявам много. 20 дни у дома наистина ми дойдоха в повече. Дори и положението да не изглежда сериозно, пораженията са сериозни.

В първия момент нищо не усещаш, но после става тежко. Веднага след положителния резултат се чувствах добре, но постепенно силите ме напускаха и много бързо се уморявах. Рядко имах подобрения. Хората трябва да знаят, че може да се случи на всички и че ще трябва да свикнат да живеят с това.

След само седмица тренировки не съм готов да играя на най-доброто си равнище", заяви Димитров.

Първата ракета на България коментира и необходимите предпазни мерки, които трябва да се спазват в борбата със заразата.

"Трябва да се съобразяваш с много неща. Отново ще кажа, че нищо не зависи от твоето кондиционно състояние. Дори и най-добрата физическа форма не ви пази от нищо. Трябва да се носи маска, да си миеш ръцете по-често от обичайното, да си сменяш облеклото, когато се прибереш у дома. Това са малки неща, които могат да променят всичко.

Ако изобщо можех да си представя, че ще изпадна в подобно положение... Това нещо не задава никакви въпроси, преди да дойде. След 5-6 дни започнах да се чувствам по-добре. Но не трябва да се забравя, че вирусът е наоколо.

Вече изкарах COVID-19, но може пак да го пипна. Кой знае?

Въпрос на личен избор е дали ще пътуваш (на въпрос дали ще играе на US Open - б.р.). Сигурен съм, че ще бъде направено най-доброто, за да осигурят безопасността на всички. Трябва да пресметнеш плюсовете и минусите.

Като гледам как постъпват в НБА, имам усещането, че там възможностите са повече. С по-голям район на изолация, в който играчите могат да излизат на разходка. А ние ще разполагаме с един хотел за всички, който да ползваме за четири седмици, и някои сигурно трудно ще се справят с това. Малко са играчите, които са свикнали да са без целия си екип и на практика почти сами. Но ще бъде интересно", допълни първата ракета на България.

Григор Димитров все остави вратата отворена бъдещо участие в Откритото първенство на САЩ, но определено не е категоричен по темата.

"Всички все още си задават много въпроси, а отговорите са малко. Като за карантината например. За мен е важно как ще се чувствам физически. От гледна точка на психиката не ми е проблем да го направя.

Но ми изглежда много амбициозно да кача 3 килограма за 3 седмици, за да играя в Синсинати, а после и във формат три от пет сета на US Open. Има дни, в които се чувствам добре и мога да тренирам по-дълго. Но в други моменти се чувствам изпразнен. Това са елементи от един процес", завърши Димитров.