Григор Димитров ни зарадва с позитивно представяне в двубоя си с Пабло Куевас - победа с 3:1 сета (6:3, 6:7(5), 6:3, 7:5) след близо тричасова битка.

Българинът се класира за третия кръг на Australian Open, където ще играе с италианеца Томас Фабиано.

Заслужи си го с привидно убедително представяне, въпреки че отново имаше моментите на пропукване, които сякаш са нормални срещу корав съперник като опитния Куевас.

Хубавото е, че българинът бе почти перфектен в тактическо и техническо отношение, и много по-лесно взимаше подаванията си. Не допусна нито един пробив и направи само две двойни грешки - две статистики, които говорят достатъчно ясно за това колко променен бе в днешния ден.

Загуби сет, подобно на мача с Типсаревич, но това се случи след тайбрек и много добро представяне на уругваеца.

Снимки: AP/БТА

На свой сервис Григор използваше тактиката с излизане на мрежата и тя бе много успешна, макар, че се стигна до няколко точки за пробив. Най-важното е, че те винаги бяха спасявани, което е не толкова честа проява на характер, каквато не му бе присъща в последните месеци.

Българинът заслужава поздравления и за нивото на бекхенда си, с който направи не малко красиви печеливши удари - тенденция, която се забелязва от началото на годината.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Първият сет бе може би най-добрият за него, защото постигна ранен пробив и не остави нищо на случайността до края. Завърши с гейм на нула и не допусна притеснения. Спечели всички разигравания на втория си сервис. Какво по-хубаво?

Притеснения в изобилие обаче имаше във втория сет. Геймовете бяха много оспорвани и красиви, а Куевас изпусна точка за пробив при аванса си от 3:2. При 5:4 уругваецът пропиля два сетбола и добрата игра на Григор в гейма ни накара да повярваме в позитивен изход.

Гришо спаси още две точки за пробив (общо пет в сета) и се стигна до тайбрек, в който тенденцията за силна игра на Куевас се запази. Сервисът измъкваше 33-годишният играч винаги в трудните моменти и това му донесе победа в тайбрека със 7:5 точки, въпреки че допусна един мини пробив.

В третия сет обаче всичко си дойде на мястото. Григор отново проби рано - за 3:1 и до края бе убийствен на своите подавания, за да повтори развоя на първия сет. Отново завърши с гейм на нула.

Снимки: AP/БТА

Последната четвърта част започна със спасени три точки за пробив от страна на Куевас, но играта му видимо бе разстроена и той много по-трудно си взимаше подаванията. Така се стигна до 5:5, когато Гришо натисна за пореден път и този път агресията му донесе резултат - пробив и отново лесен последен гейм за 7:5.

Представянето му е много позитивно, но все пак срещу световния №94.

Надяваме се на още по-голямо израстване срещу Фабиано.