Рафаел Надал изнесе болезнена тенис лекция на Григор Димитров, побеждавайки го с 6:1, 6:1 в осминафинален мач от Мастърса в Монте Карло.

Краля на клея, който е 11-кратен шампион от този турнир, просто и за миг не остави съмнение в смазващото си превъзходство, печелейки за по-малко от час.

Матадора просто излезе решен да свърши задачата си и го направи със стил, срещу доста скования и впоследствие обезверен Димитров.

Това бе 14-и успех за Надал в 15-те му мача срещу Гришо, като при всичките им срещу до този момент, родният представител винаги успяваше да се представи по-достойно.

Сега обаче Гришо престоя на корта само 56 минути, като се сбогува с турнира в Монте Карло, докато Надал по впечатляващ начин продължа битката си за титла №12. В следващия кръг той ще играе с един измежду Анрей Рубльов и Роберто Баутиста Агут.

Още с началото на мача Григор не изглеждаше особено уверен. Очевидно и неприятните условия в Монако не бяха по вкуса му, защото духаше неприятен вятър, придружен от ниски за сезона температури.

Подобни неща обаче нямаше как да смутят Рафа Надал, който както винаги изглеждаше пределно концентриран и решен да върши задачата си, борейки се докрай за всяка точка.

Снимка: Getty images

А впечатлението, което двамата създаваха още на загрявката, се затвърди и с начина им на игра.

Краля на клея вършеше работата си безпощадно, а Гришо просто бе далеч от нужното ниво. А всички знаем, че ако искаш да победиш Надал на тази настилка, трябва да си на 100% във всяка точка.

При Григор това го нямаше, още в първия си сервис гейм той допусна три двойни грешки, с които подари пробив на съперника. От тази ситуация просто всичко тръгна ужасяващо за българина. Той набързо загуби и следващите няколко гейма, като единственият позитивен момент в сета бе шестият гейм, когато при пет на нула Григор все пак успя да промени нулата в актива си.

Първата ни ракета взе едно от подаванията си, но ефектът от това бе, че просто Димитров избегна унизителното 0:6, а загуби с малко по-почетното 1:6.

Във втория сет абсолютно нищо не се промени, дори нещата станаха по-тежки за Гришо, който тотално се примири със съдбата си.

Българинът видимо искаше този кошмар да свърши по най-бързия начин, но срещу него големия шампион Надал не се отпускаше, а продължаваше да преследва всяка топка.

Естествено, че разликата в нивото помежду им, особено на клей е явна, но и подходът към самия мач бе доста различна, а резултатът отлично го показва.

Без колебание Надал довърши докрай задачата си, като единственият позитив за Гришо бе, че пак успя да открадне един сет, за да избегне унизителното 0:6. Все пак и получилият се резултат със спечелени два гейма не е повод за особена гордост, защото сякаш днес на корта срещу себе си Надал имаше играч извън първите 100 на света.

Снимка: Getty Images