Григор Димитров започна сезона на клей с победа.

На червените кортове в Монте Карло първата ни ракета не даде сет на Ян-Ленард Щруф от Германия и продължи напред към втория кръг след успех с 6:3 и 6:4 за малко повече от час игра. Най-добрият ни тенисист трябваше да изиграе двубоя си от първия кръг вчера, но пороен дъжд доведе до отлагането му с един ден.

И двамата спечелиха първите си подавания, а Димитров допусна пробив още при първата такава възможност за Щруф, за да изостане с 1:2. Германецът затвърди брейка, повеждайки с 1:3, но след това Григор сякаш се преобрази. 

Първо взе собствения си сервис гейм, а след това проби, при това на нула, за да изравни до 3:3. Самочувствието му се върна, връщаше добре мощните сервиси на съперника, а до края на сета той проби още веднъж, след което поведе с 1-0 сета след 6:3.

Щруф поведе на собствено подаване, а след това стигна и до два брейкпойнта, които Григор отрази и изравни резултата. Мощният сервис на съперника отново прати Димитров в ролята на догонващ в резултата, но последваха два гейма на сметката на българина, който проби, за да поведе с 3:2. В шестия гейм Щруф имаше нова точка за пробив, но Димитров не допусна да се стигне до това и затвърди собствения си брейк.

Снимка: Getty Images

Германецът намали до 4:3, макар Григор да бе повел с 30:0 в седмия гейм.

Гришо се доближи само на гейм от успеха при 5:3, а след това изоставаше с 0:30, но съумя да затвори гейма и сета, за да продължи напред към втория кръг след 6:4.

Във втория кръг съперник на Димитров ще бъде Жереми Шарди от Франция. 34-годишният ветеран победи с 2-1 сета Александър Бублик от Казахстан.