Григор Димитров говори пред BBC Sport за дълготрайния ефект от вируса Covid-19.

Тенис звездата на България бе част от изследване, посветено на това как влияе заразата на топ спортисти, като той бе един от примерите за това, че последствията от вируса остават дълго след негативния тест и края на карантинния период. 

"Дългият ковид" бе описан като явление от британския доктор Род Джак пред медията, като експертът в работата със спортни отбори и звезди поясни:

"Тепърва опитваме да разгадаем на какво се дължи, но ефектите от вируса остават със седмици, понякога с месеци.

Случва се при елитни спортисти, а те са във високорискова група, подлагат се на натоварвания, непитични за хората извън професионалния спорт."

29-годишният българин Димитров потвърди - още усеща дори и днес ефект от заболяването, а даде положителния си тест за ковид през юни.

След придобилия печална популярност турнир Адриа Тур, тръгна скандал в тениса със заразата на Гришо, Новак Джокович и още няколко топ играчи. 

"Това нещо си остава наоколо, не си отива - коментира българската първа ракета. - Симптомите са много, не са предвидими, неочаквани са. Продължават да са с теб известно време след негативния тест и края на карантината. И до днес усещам...

Е, вече поне не се налага да правя следобедни дрямки, както бе преди няколко месеца. Но има моменти, в които при физически натоварвания си казвам: Нещо не е като преди. След вируса си, казано образно - две крачки напред, една назад."

Световният №19 призна, че вероятно е избързал със завръщането си на корта след изкарания коронавирус. Най-голямата грешка е била пътуването до САЩ, за да играе на US Open. Турнирът зад Океана бе през септември.

"Не бях готов, не трябваше да го правя - казва Гришо. - Но от друга страна, аз съм спортист, не мога просто да седя у дома и да не правя нищо. Исках да тествам тялото си. На моменти обаче съжалявам, че избързах."

Британският гребец Джони Уолтън (30 г.), част от олимпийския тим на страната, също говори за "дългия ковид". Той изкара вируса още през март, като описа ситуацията така:

"Сърдечният ми ритъм се ускори много, дишах като през тръба. Два-три месеца не успявах да се върна към нормалното състояние на тялото си, което познавам. Беше плашещо, защото не знаех, дали въобще ще успея да го сторя. Имах съмнения, защото резултатите в тренировките ми бяха катастрофални, на светлинни години от традиционните."