Григор Димитров има намерение да събере дни по-рано отбора на България за ATP Cup, който започна на 3 януари в Австралия. Първата ни ракета е капитан на тима, а страната ни попадна в група с Великобритания, Белгия и Молдова в Група C.

Агентът на Гришо - Георги Стоименов, съобщи новината в подкаста Tennis Café на сайта tenniskafe.com.

"ATP Cup е с голямо бъдеще - разкри импресариото. - Аз съм говорил с повечето от играчите - всеки е изключително емоционален за това участие. Всеки би трябвало да се почувства добре. Идеята е всички да заминат по-рано. Григор ще бъде там по-рано и ако всеки от отбора успее, ще бъде прекрасно. Така заедно ще тренират и ще говорят."

Надпреварата е в три града - Пърт, Сидни и Бризбън, в рамките на 10 дни (3 до 12 януари), като ще служи за подготовка за Australian Open. Това е първо издание на ATP Cup, в което ще участват 24 страни.

"ATP Cup е създаден, защото имаше пазарно място за такъв турнир - продължи Стоименов. - Купа "Дейвис" отказаха да се променят с годините - турнирът е "собственост" на ITF, която се оказа по-закостеняла институция по отношение на приемането на някои истини.

Независимо от историческия статут на Купа "Дейвис", трябва да се търси някаква промяна. В България има и допълнителен фактор - това е фактът, че разликата между Григор и останалите е доста голяма и, за да играе Купа "Дейвис", той трябва да прави допълнителни компромиси. И тук е въпросът той как помага повече на България - като добър в това, което прави, и е топ в света, или ако играе Купа "Дейвис". Той е на ясното мнение, че като се грижи за себе си помага повече.".

И още интересни неща, казани от човека, който най-близо следи и се грижи за кариерата на Димитров:

"Григор е много чувствителна личност и той обича да си харесва нещата. Ако я няма тази свързаност на друго ниво между него и човека до него, е трудно. Колкото и да се опитва да гледа професионално на нещата - тоест треньорът има конкретните качества, отговаря на изискванията като CV. Има го обаче този фактор с усещането за човека, който играе страхотна роля.

Аз винаги давам следния пример - когато Григор започна работа с Рашийд, първият му турнир беше Стокхолм. Рашийд можеше да дойде в четвъртък. Григор спечели турнира. Никой не си е помислил, че благодарение на присъствието на треньора и сериозните му съвети, свързани с техниката на играта, Григор е спечелил турнира би било лекомислено. Тоест тази емоционална обвързаност е много важна за играчите, особено за Григор."