Благодарение на усилията на Григор Димитров и въпреки, че това не бе най-силната му година дотук, България ще бъде представена на голямото тенис шоу през януари в Австралия.

Страната ни вече на практика няма как да е извън 24-те тима, които получават квота за ATP Cup, която е от 3 януари 2020 г. в три австралийски града.

Точките на Димитров за ранглистата са достатъчни, за да сме със сигурност сред петте отбора, които чакат за последните места в надпреварата.

На 13 ноември, според актуалната ранглиста на ATP тогава, ще има и окончателно подреждане на състава на турнира. Очаква се Григор да е сред първите 25 в списъка на сингъл, а точките му да са напълно достатъчни.

ATP Cup е с 24 тима, а двубоите ще се проведат в Пърт, Бризбейн и Сидни. Там ще са Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер, представляващи страните си.

Надпреварата е с групова фаза - 6 карета от по 4 отбора. После ще има и елиминации - като на световно първенство в отборен спорт. Играе се на принципа на Купа "Дейвис" с два сингъла и мач на двойки.

Вероятно отборите ще са от по четирима състезатели (максималният брой е петима) и би било страхотно за страни като нашата, защото Григор Димитров ще "издърпа" още няколко тенисисти, които да играят на високо ниво поне в рамките на тази надпревара.

Това би бил безценен опит за Димитър Кузманов (360-и в ранглистата в момента) и Александър Лазаров (509-и). Както и за момчета като Адриан Андреев, който би могъл да е четвъртото име в състава ни.

Ако не се случи чудо и страната ни очаквано попадне в надпреварата, то тя не може да бъде само в група "F", където вече и четирите места са запълнени.

Там са Германия, Гърция, Канада и Австралия, а мачовете ще се играят в Бризбън.

Всички останали карета са възможна дестинация за тима на България.