Епидемията с коронавирус оставя в парализа и световния тенис, който вече стана ясно, че няма да се провежда в следващите шест седмици. Това е сигурно за мъжката надпревара, а женската е извън сметките поне за две седмици.

Играчите ще претърпят финансови загуби, а такива ще има и за организаторите на турнирите в този период. Това обаче е едната страна на нещата.

Освен нея, някои от спортистите ще претърпят и загуби в точките за световната ранглиста. Когато стана ясно, че бива прекратена надпреварата в Индиън Уелс, ATP реши да анулира спечелените точки от миналата година.

Това на пръв поглед не е кой знае какво, но ако говорим за период от шест седмици, някои играчи ще претърпят значителни загуби, за които реално погледнато няма да имат никаква вина.

Интересно е да разгледаме кои тенисисти ще са най-ощетени при един подобен развой. Григор Димитров може и да се окаже облагодетелстван при един такъв развой, тъй като през миналата година пропусна Мастърса в Индиън Уелс, а на този в Маями загуби още при втория си мач. Последваха загуби на осминафинал в Монте Карло и Барселона, както и поражение в първи кръг на Мастърса в Мадрид, който бе през май. Така че и при по-дълго отлагане на подновяването в тениса, Григор няма кой знае какво да губи. Естествено, това при развой, при който отнемат миналогодишните точки.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Ето кои играчи не биха искали подобно решение да бъде взето:

Фабио Фонини - световният №11 имаше много силни резултати през 2019-а, като пикът дойде на Мастърса в Монте Карло, който успя да спечели. Множеството му победи, гарнирани с най-добрата му игра в кариерата, му донесоха сериозен скок в ранглистата. Загуба на точките в предстоящите седмици ще го извадят със сигурност от топ 20. Той ще трябва да се прости с 1345 точки, като е възможно да напусне и топ 30. Това сериозно би го ощетило при евентуално провеждане на тазгодишния "Ролан Гарос". Предвид темперамента му, едва ли ще приеме новината особено спокойно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Душан Лайович - сърбинът по това време на годината през 2019-а повдигна много вежди от феновете. Достигна финала в Монте Карло, като преди това победи не кой да е, а Доминик Тийм и Даниил Медведев. Добрата му форма продължи и след това, но това може да му изиграе лоша шега към днешна дата. 600 точки от актива му евентуално ще бъдат отнети и той ще излезе от топ 40 в света. Към момента е под №23.

Джон Иснър - въпреки че представянето на американския гигант през миналата година не бе кой знае колко впечатляващо, то той би изгубил не малко точки заради Мастърса в Маями, където стигна финал. Там бе спрян от Федерер и ще трябва евентуално да се прости с 600 точки, подобно на Лайович. Иснър най- вероятно ще отпадне от топ 40 и така ще бъде прекъсната негова 8-годишна серия сред първите 40 в света.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пабло Андухар - испанецът спечели две титли от веригата "Чалънджър" преди година и игра финал. Към момента 34-годишният ветеран е само на три места от топ 50, но след седмици може да се окаже, че е на прага на отпадане от първата стотица.