Григор Димитров победи Борна Чорич с 6:3, 5:7, 10:8 с шампионски тайбрек, за да стартира с успех демонстративния турнир "Куйон Класик".

Българинът видимо е в добра физическа форма, показа стабилност на свое подаване и смели решения, особено от страховития му бекхенд. Разбира се, мачът не бе изцяло със заряда на голям турнир, тъй като надпреварата в предградията на Мелбърн е с шоу характер.

Григор се появи на корта минути, след като от него бе излязла Мария Шарапова. Нейният мач срещу Лаура Зигемунд бе прекратен заради проблеми с дишането и кашлица на рускинята заради задимения въздух.

Гришо видя Маша в тентата на коментаторите и не се сдържа да иде да размени няколко думи с бившата си приятелка.

"Какво е това на врата ти?", запита закачливо Шарапова. Димитров бе с кърпа, явно част от екипировката му. "Не ти ли харесва?", засмя се Гришо, а после добави - "Е, хората се променят", посрещнато със смях и от коментаторите, и от самата Мария.

После в играта Димитров също бе в настроение.

Проби за 3:1 в първия сет, след което не допусна изненада. 6:3 и първата част на сметката на световния №19. Хърватинът Чорич е №28 в ранглистата и изглежда решен да направи силна година.

Той отвърна на удара с пробив в края на втория сет за 7:5, след като преди това на два пъти се измъкваше от тежки ситуации при точки за пробив на българина в тази част.

Последва не трети сет, а шампионски тайбрек - до 10 точки.

Първи минипробив направи Чорич, преди Григор да го върне незабавно за 2:2. При 5:5 отново хърватинът спечели точка на подаване на българина, за да бъде приспан отново от бекхенд на Гришо по правата за 6:6.

При 8:7 Димитров взе предимство при сервис на противника, за да има два мачбола. Вторият бе реализиран за 10:8 и победата бе за първата ни ракета.

"Не мога да направя нищо за времето и въздуха, гледам да мисля за нещата, които мога да контролирам", отклони Григор въпрос за проблемите с пожарите и условията в Мелбърн след победата.

Той влиза във финалната четворка на "Куйон Класик", където съперникът му още не е известен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos