Първата ракета на България, Григор Димитров, даде обширно интервю преди началото на турнира от сериите “Мастърс” в Париж, който ще бъде предаван пряко по MAX Sport 1 HD, a всичко най-интересно от надпреварата ще може да гледате на Maxsport.live.

Ето и какво каза Димитров, който показа самочувствие и е уверен, че се намира в чудесна форма, която би могла да го нареди сред претендентите за титлата във френската столица.

Наближава краят на една богата на събития година за теб. Как би обобщил сезон 2021?

Не много лоша, това бих искал да кажа. Имах приличен старт, странна среда на сезона и вече към края на сезона пак повиших формата си, което беше много позитивно, освежаващо за мен. За да съм съвсем честен, чувствам се страхотно, влизайки в последните турнири за годината имах усещането, че тялото ми се държи добре, не съм прекалено уморен, ментално съм на добро ниво. Не спираме да работим, мисля, че ще продължим по този начин. Нещата постепенно се отварят все повече, публиката се завръща, има повече вълнение, отново има тръпка покрай нашия спорт, за който всички живеем.

Колко голяма стъпка напред в представянето ти беше за теб полуфиналът на Индиън Уелс?

Беше важно за мен на толкова различни нива. Не толкова за увереността ми, а по-скоро за самия мен, за да видя на какво ниво е тялото ми, как ще мога да пресъздам всички тези седмици в тренировките. Чувствах, че тренирам много, но не винаги се получава да играеш и да печелиш много мачове. Успях обаче да управлявам достатъчно добре представянето си този път, играх два поредни полуфинала и бях много щастлив от това как се държеше тялото ми, това беше ключово за мен. И ми помогна да разбера какво точно трябва да правя по-добре между сезоните.

По традиция в Париж виждаме тези играчи, които все още се борят да попадната на финалния Мастърс - самият ти си участвал. Как гледаш на тази надпревара за влизане в Торино и кой си заслужава вниманието?

Има няколко момчета. Бих казал Хуркач, много ми допада играта му, за мен е вълнуваща. Със сигурност и Кам Нори. Синер, Оже-Алиасим, всички тези момчета и нямаше начин битката да не се води до последно. Бил съм там, знам какво е усещането. Личи си колко са решени те да успеят в тези последни турнири, помага за мотивацията им. Смятам, че и за тези, които ще се класират, и за тези, които няма да успеят, ще има много плюсове.

Ти си шампион от финалния Мастърс, но колко е трудно да намериш енергията, за да завършиш годината на високо ниво?

Вълнението е голямо, щом веднъж си успял да стигнеш до това събитие. Мисля, че аз се класирах седми. Бях уморен, но не много. И щом отидох на самото място, бях в режим "готов". За мен това беше нещо, което приемах с отворени обятия и рабзирах напълно важността му, което ми помогна да управлявам енергията си малко по-добре. Наградата беше огромна след цялата година на натискане, на усилия, след всички възходи и падения. И ето я наградата за всичко това, няма как да не я оценяваш.

Преди две години беше полуфиналист в "Берси", колко уверен си, че можеш пак да стигнеш далече и с каква решителност си тук?

Условията тук ми харесват, играл съм добре в няколко случая, имал съм много добри победи, но и много тежки загуби, много трудни победи също така. Мисля, че е много интересно в момента, списъкът с играчи е много тежък, както казах, всеки се бори за нещо. Мина доста време, откакто съм имал усещането, че мога да съм сред претендентите за титлата, но в момента чувствам, че отново съм на това ниво, с което мога да стигна много напред. Ако успея да го подсигуря и с играта си, ако съм достатъчно здрав, имам усещането, че ще ми се случат добри неща.

Цялото интервю може да изгледате тук.