Григор Димитров постигна драматична победа с 3:1 части над френския ветеран Никола Маю в последния си мач от демонстративния турнир на Патрик Муратоглу Ultimate Tennis Showdown.

В Ница българинът триумфира в голямата жега след успех с 14:11, 13:15, 15:14, 12:10 в отделните части пред погледа на баща си.

Сблъсъкът бе много интересен, тъй като в последните три части всичко се решаваше в последните точки и се видя, че двамата много искат победата, въпреки демонстративния характер на турнира.

На няколко моменти хасковлията бе изнервен заради отсъждания на съдията, но в крайна сметка всичко приключи с усмивка. Така той прекъсна серията си от две поредни загуби в надпреварата, които дойдоха срещу Ришар Гаске и Фелисиано Лопес през миналата седмица.

Това бе последният двубой от груповата фаза, а за българинът предстои участието на Мастърс Синсинати, който започва на 22 август, но по изключение ще се проведе в Ню Йорк. Той ще е загрявката за US Open.

Интересното днес бе, че българинът не пожела нито веднъж да проведе треньорски таймаут с баща си, докато 38-годишният Маю разговаря с треньора си във всяка част. Българинът определено се чувстваше по-добре спрямо предишните мачове и сякаш бавно се завръща формата му. Все още обаче има какво да изчиства.

Започна мача с два силни сервиса и поведе с 2:0, но след това прати бекхенд в мрежата. Със смач французинът изравни резултата, а след това стигна и до първия мини пробив. Малко след това нашенецът размина съперника си с хубав форхенд за 4:4. Двамата играха на много високо темпо и това доведе до непредизвикани грешки - 6:6. Маю бе първият, който поиска треньорски таймаут при 6:7. Това не му помогна и Григор набра преднина до 10:6 след супер игра от основната линия. Използва и картата за удвояване, за да поведе с 14:6 минута преди края на частта. Следващите точки бяха за Маю с удвояване, но твърде малко и твърде късно. Крайният резултат бе 11:14.

Втората част започна с ефективни излизания на мрежата от Маю. Французинът поведе с 4:1, а българинът се оплака от слънцето и отсъждане на съдията. На сервис Григор успя да съкрати до 3:5, но продължи да не успява да остава в разигравания за разлика от първата част. Маю "открадна" сервиса на Григор и поведе със 8:4. След това българинът използва удвояване и изравни до 8:8, въпреки че съдията сгреши и ощети французина. Хасковлията сервира добре, за да дръпне с 11:9. Маю обаче отговори с карта "удвояване" и два перфектни сервиса обърна до 13:11. Стигна се до късна, драма тъй като Григор изравни за 13:13 при оставащи 22 секунди. След това използва карта "-1 сервис", но направи ужасен пропуск на мрежата, за да загуби с 13:15.

На почивката след втората част българинът даде кратко интервю, в което беше бесен от отсъждания на съдията и заговори за "пладнешки обир на три пъти". Изказването му меко казано не беше в духа на спортсменството на турнира, но явно много искаше победата.

А третата започна перфектно за Маю, който сервираше добре и поведе с 3:1. Българинът обаче се съвзе и успя да обърне до 4:3. След това играха точка за точка до 7:5 за французина. Той след това отне сервис на българина, но не сполучи и резултатът бе изравнен до 7:7. Последва нов силен период за 38-годишния французин, който поведе с 11:7 и използва отново треньорски таймаут, за да си почине. Григор използва удвояването и съкрати изоставането си за 12:12 минута преди края. В ключовата точка отново Маю сполучи и поведе с 14:13 . След това Григор сервира и изравни за 14:14. Стигна се до финално разиграване при сервис на българина, голямо обърване дали има втори сервис, но и успех на Гришо за 15:14.

Така на почивката българинът отново бе ядосан, но проведе приятелски разговор, в който говореше за баща, който му е казал да се оправя сам.

И четвъртата част започна силно за Маю, който набързо поведе с 3:0. След това направи много хубав прехвърлящ удар, който му спечели точката за 4:1. Григор заигра по-добре и съкрати до 4:5. Тогава дойде поредното съветване на Маю с треньора. Последва нова грешка на съдията в ущърб на французина - 5:5. Грешки на българина доведоха до изоставане с две точки при 7:9. Маю използва удвояване, но българинът го попари с две отигравания и изравни. След това на свой ред използва картата си и дръпна в резултата с 11:10, но след това французинът вкара супер форхенд по правата. В последната точка ракетата на Маю изхвърча при сервиса, а след това прати топката в аут за крайното 12:10.