Григор Димитров претърпя ново разочарование през сезона, като напусна "Уимбълдън" след само два мача.

Първата ни ракета загуби от казахстанеца Александър Бублик с 4:6, 6:7 (6), 6:7 (4) в мач от втория кръг на турнира, продължил 2 часа и 26 минути.

Това е най-голямата победа в кариерата на световния №38 Бублик, който вчера за първи път преодоля първия кръг на "Уимбълдън", а след трите спечелени сета срещу Григор днес, вече е в третия кръг на надпреварата.

Мачът помежду им бе много равностоен, като за 34 серивс гейма, видяхме само един пробив, който за съжаление бе в полза на Бублик. Той дойде още в третия гейм на мача. През останалото време двамата трудно дори достигаха до брейкбол, като вторият и третият сет трябваше да се решават с тайбрек, а и в двата случая след края му с високо вдигнати ръце бе Бублик.

Казахстанецът реализира 34 аса в мача, като общо взето мощният му сервис тормозеше Григор през всичките почти два часа и половина. Освен това Бублик показа и доста технични отигравания, най-вече с дропшотовете, които често ползваше. Притеснителен е фактът, че за три сета първата ни ракета не успя да пробие противник с толкова по-малко опит и с 20 места зад него в ранглистата.

За Григор може да кажем, че това бе поредният му мач на приливи и отливи през сезона. Той показваше страхотни неща, но минути по-късно бе на другата крайност, показвайки нервност и непредизвикани грешки.

Тези колебания в крайна сметка доведоха до там, че Бублик заслужено спечели и ще бъде част от третия кръг на "Уимбълдън" за първи път в кариерата си.

Снимка: АР/БТА

Началото бе обещаващо за Григор, който откри мача с гейм на нула за по-малко от минута, а след това Бублик също спечели подаването си, макар да изпитваше проблеми на първи сервис.

Размяна на атрактивни удари притисна Григор до стената, а след като двамата отбелязаха по един минаващ такъв, казахстанецът осъществи първия пробив в мача за 1:2. След това го затвърди с гейм на нула, а отговорът на Григор бе спечелено, макар и трудно подаване за 2:3.

Проблемите на първата ни ракета идваха тогава, когато не можеше да вкара първия си начален удар. Бублик пазеше преднината си, а Гришо получи първия си брейкпойнт едва в десетия гейм, но не успя да го осъществи, а бомбардировкат от асове от страна на съперника (13 в този сет) доведоха до 4:6 и изоставане на Григор след първата част.

Вторият сет бе изключително равностоен, като двамата тенисисти така и не стигнаха до точка за пробив за 12 гейма, което логично доведе нещата до решителен тайбрек.

В течение на сета Григор на два пъти бе на крачка от брейкбола, но и в двата случая ударите на Бублик удряха филето на мрежата и падаха плътно до нея в половината на Гришо.

И както нямаше брейкбол за 12 гейма, двамата стартираха тайбрека с четири поредни минипробива.

В средата двама размениха по още един минипробив, като жалкото в случая е, че на три пъти Григор имаше преднината, но не я увеличи на свой сервис. Така при 5:5 Бублик достигна до сетбол благодарение на страхотен дропшот, но Гришо успя да го отрази.

При следващата точка обаче Димитров допусна нов минипробив и вече плати скъпата цена. Бублик реализира отличен уинър от форхенд и спечели тайбрека с 8:6, повеждайки и с 2:0 сета.

Снимка: АР/БТА

Третият сет стартира с най-драматчиния гейм за целия мач, който продължи почти 10 минути. В него Григор на четири пъти достигна до точки за пробив, но все не успяваше да ги реализира.

А това щеше да е отлично начало на сета, особено при положение, че българинът изоставаше с 0:2.

При 2:1 гейма в полза на Бублик, Григор също изпадна в тежка ситуация, като трябваше да спасява два брейкбола, но за щастие се справи.

Последваха няколко спокойни гейма, в които двамата без особено драма печелеха подаванията си, нямаше и точки за пробив.

Така логично и в този гейм се стигна до тайбрек. За общо 34 сервис гейма, двамата тенисисти осъществиха само един пробив, който бе на сметката на Бублик.

Той започна отлично за Димитров, който благодарение на минипробив поведе с 4:2 в резултата. За съжаление обаче всичко хубаво за Григор в този тайбрек се изчерпа точно в този момент.

До края той не реализира нито една точка. С отличен уинър по правата Бублик ситгна до първия си мачбол при 6:4, а след това реализира точката и затвори мача със 7:4 в тайбрека.