Григор Димитров говори за инцидента в сряда, който се превърна в основна тема на "Уимбълдън".

По време на мача му срещу японеца Шо Шимабукуро от първия кръг протестъри влязоха на корта и разпръснаха парчета от пъзел, конфети и други цветни предмети по тревата.

Те са от организацията "Just Stop Oil", популярна с демонстрации срещу добива на петрол и вредата от него за околната среда.

"Ясно е, че това не са приятни моменти - каза Димитров пред "Ройтерс", след като раздаде автографи на стотици фенове, чакали го след победата му. - Но няма какво много да се направи.

Мисля, че всички реагираха достатъчно бързо и всичко бе овладяно.

Хубаво беше, че дъждът дойде точно в този момент, защото така че имах време да напусна корта и да си подредя нещата психически.

Не, по никакъв начин не съм се чувствал застрашен физически. Не мисля, че някога е имало място, на което да съм играл и да съм се чувствал незащитен.

Първата ми реакция бе да се намеся и да ги спра (на видеата се вижда, че наистина първата ни ракета прави няколко крачки към единия от протестърите, но се спира - б.р.), но това не е моята работа на корта.

Някой друг би постъпил иначе, зависи от инстинктите на човека."

Още един случай на подобно влизане на корта и разпръскване на предмети по него, при това от активисти на същата организация, беляза вчерашния ден на "Уимбълдън".

Куриозно донякъде, той бе на мача на британката Кати Боултър - следващата съперничка на Виктория Томова, която победи австралийката Дариа Савил.