Григор Димитров за първи път в своята кариера ще играе осминафинал на Мастърс турнира в Индиън Уелс.

Българинът победи с 6:3, 6:4 първата ракета на САЩ - Рейли Опелка. Григор се нуждаеше от час и 14 минути, за да се справи с намиращия се с осем места пред него в ранглистата американец и без да загуби сет за първи път успява да постигне две победи на този Мастърс турнир.

В следващия кръг обаче го очаква още по-тежко предизвикателство, като Григор ще играе срещу победителя от мача между първия поставен Даниил Медведев и сърбина Филип Краинович.

Можем да кажем, че този двубой бе един от най-силните за Гришо през сезона. Днес почти всичко в играта му се получаваше, а и Димитров изглеждаше доста уверен на корта, като нямаше и помен от колебанията, преследващи го през цялата година.

Днес условията за игра в Калифорния бяха много неприятни, защото на корта духаше силен вятър, който постоянно променяше траекторията на топката. Вятърът обаче може би улесни задачата на Григор, защото обезличи най-силното оръжие на 211-сантиметровият Опелка - сервисът.

Американският гигант имаше проблеми с подмятането на топката, както и с насочването на мощния си начален удар, което очевидно го раздразни и повлия сериозно на играта му.

А когато Опелка не може да разчита на сервиса си, той далеч не е сред най-сложните играчи за побеждаване, като може да отчетем, че с настроение Григор постигна рутинна победа, първа за него срещу този противник.

Българинът направи по един пробив и в двата сета, като в нито един момент не даде шанс на Опелка да стигне до брейкбол.

За изхода на първия сет решителен се оказа гейм №6, когато лошия сервис на Опелка помогна на Гришо да стигне до няколко успешни разигравания и да поведе с 40:0.

Последва ас на Опелка, но след това с фамозен бекхенд по диагонала, Григор успя да осъществи пробива. Ударът му бе наистина невероятен, а в първия миг самият Димитров не повярва, че е успял да вкара топката в полето.

Този пробив бе достатъчен за българина да затвори сета с 6:3.

Втората част стартира с два пропуснати брейкбола за Гришо, но за щастие тези пропуски не му повлияха психически, като българинът бе непоклатим.

Тук решителен се оказа деветия гейм, в който Гришио осъществи своя пробив, поведе с 5:4, а след това набързо спечели сервис гейма си, за да затвори мача с 6:3, 6:4.

 

Видеорепортаж от мача и анализ на специалисти за представянето на Григор срещу Опелка вижте на сайта maxsport.live.