Григор Димитров се класира за третия кръг на "Уимбълдън", при това без особени затруднения.

Той отстрани японеца Шо Шимабукуро и беларусина Иля Ивашка без да загуби сет, като затрудненията му по-скоро дойдоха от дъжа и тотално обърканата програма, а не от случващото се на корта.

Така родната тенис звезда вече е в третия кръг и се готви за утрешния сблъсък срещу световния №10 Франсис Тиафо.

Дотук от изброеното нищо не изглежда странно, освен факта, че всъщнот достигането до подобна фаза на "Уимбъдлън" за Гришо си е истинска новина.

Предвид факта, че спечели тази надпревара като юноша, сравненията с Федерер в началото на кариерата му, а и стилът на игра, който практикува, бяхаме свикнали да смятане, че именно тревата е настилката за Димитров.

Оказва се, че това изобщо не е така, защото за 12-те си участия на "свещената трева" до момента, Григор бе достигал тази фаза в едва четири случая, при това последователни в периода от 2014-а до 2017-а.

В осем други случая, Гришо така и не оставяше никаква следа на турнира, като изиграваше само един или два мача.

Сега Гришо отново е в трети кръг, а това не се бе случвало от 2017-а. Реално само за два дни Димитров постигна две победи - с една повече от тези в последните си четири участия.

Факт е, че в последните почти десет години "Уимбълдън" се оказа най-слабия турнир от Шлема за Гришо. За последните седем издания той има осем победи на "свещената трева". В този период той има 25 в Австралия, 11 в Париж и 13 на US Open.

Именно заради това победите над Шо Шимабукуро и Иля Ивашка не са незначителни, колкото и лесни да изглеждаха те на корта, защото просто Григор категорично превъзхождаше и двамата като качества.

Но в последните две издания на "Уимбълдън" Гришо отпадна от Корентен Муте, Александър Бублик и Стийв Джонсън, които също са значително по-скромни от него тенисисти.

Сега пред него препятствието е световния №10 Франсис Тиафо, а Григор може да се класира за четвъртия кръг едва за втори път в кариерата си.

Наистина скромно постижение за играч, който достигна до №3 в ранглситата, а и вече толкова години е неизменна част от световния елит.

Първият случай бе през 2014-а, когато в ролята си на 11-и поставен, Григор Димитров победи украинеца Александър Дългополов, а впоследствие достигна и полуфиналите, където отстъпи на Новак Джокович.

През 2017-а бе едва второто преминаване на трети кръг от страна на Гришо. Тогава след победи над Диего Шварцман и Маркос Багдатис, той се изправи срещу израелеца Дуди Села и го победи, за да преклони глава пред Роджър Федерер в четвъртия кръг.

Така че Гришо в третия кръг на "Уимбълдън" е новина, а въпросът е дали новините ще продължат и след срещата с Тиафо.