И сезон 2021 в тениса се очертава хаотичен и със сериозно нарушен от пандемията календар, след като в Австралия вече мислят за отлагане на първия за годината турнир в Големия шлем.

Новината идва, след като правителството издаде заповед, която забранява на тенисистите да пристигат в страната преди 1 януари. Това на практика ги оставя без време за подготовка за старта на надпреварата (18 януари), защото те трябва да изкарат 14-дневна карантина.

Организаторите обявиха, че отлагането е неизбежно. Брет Филипс, един от ръководителите на австралийския тенис, призна пред изданието "Хералд Сън":

"Няма как да започнем на 18-и януари. Нямаме особен избор. Говорим за 1500-2000 души, които ще са в карантина. Турнирът ще го има, надявам се, но не може да е през януари."

Според вестника, разговори вече са водени между Асоциацията Тенис Австралия и здравните власти в страната.

Вариантите са за турнир през февруари, март и дори април. Естествено, това ще обърка програмата, защото за тези месеци са предвидени други надпревари.

През март и април големите турнири са в Маями и Индиън Уелс, а нуждата от пътувания между континентите в тази ситуация ще донесе нови откази на играчи, спорове и вероятни проблеми в тура.