Италианското правителство изиска от организаторите на римския Мастърс в тениса да спрат от участие играчите от Русия и Беларус.

Мярката трябва да бъде санкция срещу военната инвазия в Украйна и вече бе приложена за "Уимбълдън", който обаче е след близо два месеца. Докато надпреварата от сериите Мастърс 1000 в столицата на Италия стартира на 8 май.

Премиерът Марио Драги е категоричен, че руснаци и беларуси не бива да играят във Вечния град.

Официално решение се очаква във вторник, като то би означавало, че топ играчи като Андрей Рубльов (№8 при мъжете), Арина Сабаленка (№4), Анастасия Павлюченкова (№15) и Виктория Азаренка (№17 при жените), няма да пътуват за Рим.

Решението е на път да предизвика нови гневни реакции сред колегите им, много от които изразиха несъгласие с това, че "Уимбълдън" също ще

Същевременно, оказва се, че има и друг проблем.

Наградният фонд на турнира в Италия ще бъде драстично намален, спрямо миналите години. Общият ангажимент на организаторите е 3 301 00 евро, което е радикална промяна "надолу" - от 6 008 725 евро предз 2021 г.

За това съобщиха медиите на Апенините, а официалното потвърждение се бави, но самият факт, че цифрите в графите за наградните фондове при мъжете и жените изчезнаха от официалния сайт на турнира, е показателен...

Не е ясна причината за драстичното намаление на парите.