Украинкската тенисистка Даяна Ястремска е спряна от състезания за употреба на допинг, съобщи Световната антидопингова агенция WADA. Наказанието засега е за неопределено време и влиза в сила от днес, 7 януари.

Ястремска е №29 в ранглистата на WTA и новината идва като шок за нея - предстои участие в Откритото първенство на Австралия, което за нея очевидно вече е невъзможно.

Дори да обжалва решението и да спечели апела, то няма как да бъде отменено в достатъчно бързи срокове до старта на карантинния период в Австралия преди турнира.

"Даяна Ястремска е наказана за антидопингово нарушение по член 2.1 от Програмата на WADA, като забранена субстанция е намерена в пробата на състезателката, дадена извън рамките на турнир.

Тя е отстранена с незабавен ефект", пише в официалното съобщение, разпространено чрез световната агенция Ройтерс.

Украинката е стигала до №22 в ранглистата и има три титли от WTA зад гърба си - в Тайланд, Хонконг и Страсбург.

Тя е само на 20 години и е считана за бъдеща състезателка от топ 10 като потенциал. През 2019-а, която бе годината на нейния голям пробив в тениса, стигна до заключителния турнир WTA Elite Trophy в Китай, където дори записа победа в своята група, но отпадна от решаващата фаза.

Тенисистката от Одеса направи фурор през миналата година и с изявите си извън корта.

По време на прекъсването в сезона заради пандемията, Даяна издаде сингъл, който стана хит в Украйна, а и в други страни от бившия СССР.