Роджър Федерер донякъде изненадващо е на върха на класацията за най-високи приходи от спортист за изминаващата 2020 година.

Списъкът на специализираната медия Forbes още не е публикуван в пълния му вид, но изтече челната десетка на най-добре платените знаменитости (шоубизнес, медии и спорт), където има цели петима спортисти.

Маестрото не е играл от февруари, когато се оперира за първи път след проблем в коляното. После пандемията спря сезона в тениса, дойде и втора интервенция и Роджър пропусна заради възстановяването си цялата есен, след като турнирите бяха подновени.

Въпреки това той е прибавил 106.3 милиона долара към банковите си сметки през 2020-а, като доказателство за величието и влиянието му. Те далеч надхвърлят тениса като област.

Приходите са от рекламни и маркетингови ангажименти.

На върха на "Celebrity 100" на Forbes е Кайли Дженър, която е спечелила 590 милиона долара през годината. Звездата в шоубизнеса, медиите и продуцентската индустрия е увеличила състоянието си близо двойно за последните 12 месеца.

Втори е музикалният идол Кани Уест (170 млн. долара), а трети - тенис звездата Федерер.

Той е следван плътно от №4 Кристиано Роналдо (105 млн.) и Лионел Меси (104 млн.).

Шести е актьорът Тайлър Пери (97 млн. долара), след него идва Неймар, който е забогатял с 95.5 милиона долара през годината, най-вече заради умопомрачителните си споразумения с ПСЖ за заплата, бонуси и имиджови права.

Медийният магнат и инфлуенсър Хауърд Стърн е номер 8, а след него е петият спортист в десетката - ЛеБрон Джейм, шампион на НБА с ЛА Лейкърс и неговите 88.2 милиона долара личен приход за изминалите 12 месеца.

Топ 10 се затваря от човек, за когото може да се поспори дали пак спортът не изстреля в орбитата на големите пари и глобална слава - Дуейн Джонсън-Скалата, който е заработил 87.5 милиона долара през годината като актьор и продуцент.