Новак Джокович и Роджър Федерер изиграха един от най-великите мачове в историята на "Уимбълдън", в историята на тениса, в историята на спорта!

Направиха го на финал и им трябваха пет часа и решителен тайбрек в петия сет, за да решат спора си. Големият победител е сърбинът, но златната купа заслужаваха и двамата.

Новак триумфира с 3:2 сета (7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 12:11(3) и целуна петата си титла в Лондон и 16-а в Големия шлем. Ако не бе въведено новото правило за тайбрек при 12:12, двамата може би щяха да играят до утре. Не защото бяха прекалено силни, а защото не се предаваха докрай.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕПОСА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОРТ >>>

Епохалният мач бе най-дългият финал на "Уимбълдън", незабравим е и такъв може да има само веднъж на десетилетие. Последният такъв бе през 2008-а, когато Федерер и Надал спориха за трофея. И ето че швейцарецът отново е на губещата страна.

Но тук е трудно да говорим за загубеняци. Ноле и Роджър играха нещо повече от тенис - това бе игра на богове. Такава, която те държи в напрежение през цялото време и може да спре сърцето на най-емоционално ангажираните.

Анализи е трудно да се правят, защото и двамата играха перфектно. Федерер бе убийствен на свой сервис в 99% от случаите, а съперникът му бе още по-брутален в разиграванията.

Джокович печели за трети пореден път финал срещу Маестрото на "Уимбълдън" и за шести път в последните им седем мача. Защити титлата си от миналата година и изравни Бьорн Борг на свещената трева.

Грях е да кажем, че е бил по-добрият, защото такъв просто нямаше. Единствената причина да е шампион, е че просто трябваше да има победител.

Снимка: Getty Images

Но Новак доказа, че е направен от желязо, когато спаси два мачбола при 7:8 гейма в петия сет. 

Спечели и трите си сета с тайбрек, показвайки психологическа устойчивост, на която може да е способен само свръхчовек. И всичко това, въпреки че публиката бе на страната на съперника му.

Федерер игра като гладиатор на 37-годишна възраст и също бе почти винаги съвършен в най-напрегнатите за него моменти. За негово нещастие мигна първи в решителния тайбрек и въпреки че заяви, че иска да забрави този мач, ще го помни винаги. Защото за пореден път бе вдъхновение за милиони.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В първите три сета Новак не можеше дори да докосне точка за пробив на сервис на съперника заради бомбените сервиси. Направи го едва в четвъртия сет, когато постигна такъв, но той се оказа без значение.

Федерер от своя страна направи пробиви във втория и четвъртия сет и предвид устойчивостта на Джокович в тайбрека, бе логично мача да стигне до пети сет.

В него и двамата не се предаваха, а това генерираше изключителни разигравания. Размениха си по един пробив за 4:2 и 4:3, а после драма имаше и при 8:7, когато Федерер изпусна два мачбола. При 11:11 швейцарецът изпусна и две точки за пробив и сякаш бе обречен в тайбрека. За трети път в мача.

Джокович прие триумфа с ледено спокойствие, което е присъщо на един терминатор. А в по-велик мач не бе играл и едва ли ще играе...