Само в рамките на 24 часа, втори топ тенисист се отказа от участието на Олимпиадата в Токио.

Вчера това направи 20-кратният шампион от Шлема - Рафа Надал, а днес и Доминик Тийм обяви, че няма да пътува за Токио.

Световният №5, който е актуалният шампион от US Open, има доста колеблива 2021-а, като е доста далеч от страхотната форма, която показваше през миналия сезон.

Австриецът обяви решението си чрез социалните мрежи, а като основен аргумент изтъкна факта, че не вярва, че ще може да се представи по най-добрия начин. Логика, напълно противоречаща си с олимпийските принципи и традиции, където не винаги резултатът е най-важен.

"Здравейте на всички. Имам тъжни новини, които трябва да споделя с вас. След като проведох разговори с екипа ми и анализирахме ситуацията, взех много трудното решение да не участвам на Олимпийските игри в Токио.

За мен, както и за всеки един спортист, да участвам на Игрите и да представям страната си е огромна чест, което направи решението още по-трудно. Настоящата година обаче не започна според очакванията и не се чувствам готов да покажа най-доброто си ниво в Токио.

През последните две седмици тренирам упорито и малко по малко подобрявам физическата си кондиция и концентрацията си. Целта ми е да продължа да го правя и през следващите седмици и да дам всичко от себе си на Уимбълдън, след което, надявам се, да защитя титлата си на US Open. Бих искал да пожелая на целия австрийски отбор, който ще пътува за Токио, всичко най-добро. Все още съм млад и се надявам да играя за Австрия на Олимпиадата в Париж през 2024-а", написа той.

Няма да е изненада, ако още поне един топ играч пропусне Олимпиадата. Става въпрос за Маестрото Роджър Федерер, който на няколко пъти в последните седмици така и не даваше ясен отговор дали ще участва.

Предвид физическото му състояние, едва ли Токио е цел №1 на швейцареца.

На този етап останалите топ играчи не са показали индикации, че няма да пътуват за Токио, но в момента фокусът на всички е към "Уимбълдън", а чак след това ще се мисли за Олимпиадата.