Рафаел Надал коментира ситуацията преди Australian Open, където много от колегите му се оплакаха заради карантината и й сложиха етикет "затвор".

В интервю за CNN испанецът се присъедини към мнението, което даде и Григор Димитров - играчите трябва да се радват, че могат да практикуват спорта и да не се оплакват от условията.

"Неприятно ми е, че е такава ситуацията. Не можем да напускаме стаите си, но всички знаехме какво ще бъде. Описаха ни протокола преди да излетим и знаехме какво ще се случи. От друга страна, мисля, че трябва да се чувстваме привилегировани, че можем да изпълняваме професията си.

Да играем тенис във време, в което стотици умират на ден, е хубаво и не подлежи на оплакване. Имам приятели, които страдат от вируса. Ние играчите трябва да имаме ясна представа какво се случва. Целият свят страда и не можем да се оплакваме", смята Матадора.

Той коментира и битката за званието "най-велик" в тениса, където се бори с Новак Джокович и Роджър Федерер. Евентуална титла в Австралия ще го изведе еднолично на върха в класирането с 21 трофея в Големия шлем.

"Постигнах много повече от това, за което съм мечтал. Хубаво ще е да продължа да печеля титли, но съм щастлив с това, което ми се случи досега в живота. Да печеля още не ми носи допълнително напрежение или отделна причина за щастие. Винаги съм се разбирал с Роджър и Новак, уважаваме се и заедно направихме важни неща за този спорт. Със съревнованието си се подобрихме и си помогнахме за прогреса. Единствената ми цел е да продължа да играя силно и да давам всичко от себе си. Чувствам се привилегирован да съм част от историята на тениса и да му давам чрез моята кариера.

Все още не мога да кажа кога ще се пенсионирам, защото не знам и още съм мотивиран. Сега целта ми е да се представя силно на Australian Open и не мисля по-напред. Знам, че кариерата ми няма да продължи вечно и се наслаждавам на всеки момент. Когато отказването дойде, няма да е драматично. Имам много други неща, които ме правят щастливи извън тениса. Например фондацията ми. Освен това с партньорката ми искаме да имаме деца", завърши испанецът.