Рафаел Надал премина без най-дългия и един от най-драматичните тайбреци в своята кариера, за да продължи напред към четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Матадора очаквано се справи с Андриан Манарино в три сета, побеждавайки го със 7:6, 6:2, 6:2 за 2 часа и 39 минути.

Световният №69 Манарино все пак успя да даде отпор на Надал, поне в изключитлено драматичния първи сет, който сякаш се оказа решителен и за остатъка от мача.

В него Манарино играеше прекрасно, като макар да нямаше пробиви в сета, именно французинът достигна до единственият брейкбол и правеше един то мачовете на сезона си.

Така се стигна и до тайбрек, който продължи шокиращите 28 минути и 40 секунди - най-дългият в кариерата на Рафаел Надал.

След няколко обрата и общо шест пропуснати сетбола, четири от които на сметката на Манарино, Рафал Надал все пак успя да затвори частта с 16:14.

Самата реакция на Надал след тайбрека показа колко изтощително и тежко бе за него на корта в този момент и какво облекчение му донесе драматично измъкнатия сет. "Щастлив съм, че оцелях в този тайбрек, всичко можеше да се случи", заяви Матадора веднага след мача.

Може би, ако Манарино бе успял да открадне този сет остатъкът от мача можеше да е различен, но Надал взе драматичния тайбрек и сякаш пречупи своя противник.

Манарино просто хвърли всичко, физически и психически, а и още с началото на втория сет сякаш проблем в гърба допълнително ограничи възможностите на французина.

Той не успя да даде повече отпор на Надал и без никакъв проблем с 6:2, 6:2, Матадора спечели втория и третия сет, продължавайки към четвъртфиналите на надпреварата. Това е и 45-ият четвъртфинал за Матадора в Шлема.

В битка за полуфинала той ще се изправи срещу световния №14 Денис Шаповалов, който изненадващо надви Саша Зверев в три сета.

Снимка: Getty images