Изключителна Виктория Томова мечтае за основната схема на "Ролан Гарос", след като обърна невъзможен мач от квалификациите срещу рускинята Марина Мелникова.

Българката победи с 2:6, 7:5, 6:0, като бе на три точки от загуба във втория сет, когато изоставаше с 1:5 гейма и подаване на съперничката.

Томова някак взе пробив, след това направи още един, след това трети, а през това време печелеше и своите подавания, за да стигне до невероятното 7:5 от 1:5! В третия сет тя просто отвя от корта рускинята, която е №200 в ранглистата - "геврек" и 6:0. Това означава, че Вики записа убийствените 12 поредни гейма на своята сметка от онова 1:5 във втората част.

Наградата за първата на ракета и световна №113 е един последен мач преди основната схема на "Ролан Гарос". Там съперничка на Вики ще е №212 в световната ранглиста Симона Валтерт от Швейцария или №174 Олга Данилович от Сърбия, като техният мач е по-късно тази вечер.

Вики е на един двубой от големите мачове в Париж, точно както и Димитър Кузманов, който по-рано днес спечели също своята втора квалификация там.

Така още две български победи биха ни донесли радостната вест, че имаме трима представители на втория за годината турнир от Големия шлем. В основната схема без квалификации влиза Григор Димитров.

А представителите ни можеше да са и повече. Изабелла Шиникова поведе след 6:2 в първия сет срещу гъркинята Валентини Граматикопулу, но загуби с 0:6 втората част.

В третата допусна пробив при 2:3, върна брейка за 3:4, но отново допусна такъв и загуби - 6:2, 0:6, 3:6, за почти два часа.

Така равносметката дотук от пресявките на българите на "Ролан Гарос" е пет победи и едва едно поражение.