Отпадането на Серина Уилямс вероятно може да бъде прието като изненада, но САЩ ще имат финалистка на Australian open.

Дженифър Брейди се класира за мача за титлата в събота, след като в голяма драма надделя над чехкинята Каролина Мухова с 6:4, 3:6, 6:4. Това бе маратонски полуфинал с обрати, уникален последен гейм и общо двучасов екшън, зарадвал завърналите се по трибуните фенове

Това е първи финал в Шлема за американката, която е №24 в световната ранглиста. Тя игра вече един полуфинал от надпреварите в четирите най-големи турнира, като на последното стъпало преди няколко месеца на US Open я спря Наоми Осака. Сега именно с японката ще се срещне на финала в събота.

И отново фаворит за победата не е Брейди, което тя прие в изказването си на корта след драматичния успех над Мухова.

Американката мина през цялата гама на емоциите, за да е на финала. Тя проби още във втория гейм от мача, за да допусне моментален рибрейк. След това нанесе съкрушаващ удар при 5:4, за да вземе първия сет на подаването на чехкинята.

Втората част бе изцяло за Мухова, който проби още в откриващия гейм, повтори го при 5:2 и допусна само две точки за пробив на свое подаване в целия сет. Убедително 6:3 и изравняване на силите преди ревашавата трета част.

Там стигна един пробив, дошъл някак на шега при 1:1 гейма. Мухова сервира разсеяно, допусна 15-40, след което още по-нехайно прати лесна топка в мрежата. След това двете стабилизираха подаването си и нямаше точка за пробив чак до гейма, който донесе победата на Брейди.

А той бе украшението на мача.

При 5:4 американката сервираше за място на финала, но нещата станаха драматични. Геймът продължи 12 минути, мина през пет мачбола за Дженифър, но и през три точки за пробив на Мухова. В два случая изглеждаше, че точката за мача е направена, но топката се оказваше на милиметри в аут. Брейди дори се зарадва при една от тези точки, но... за да види, че отново се отива на 40-40. Изравняванията в този зрелищен гейм бяха цели шест.

И все пак, след час и 57 минути, на финала отива 25-годишната американка.

Мачът за титлата между Брейди и Осака е в събота.