Ига Швьонтек спечели третата си титла от "Ролан Гарос".

Полската №1 в женския тенис победи Каролина Мухова с 6:2, 5:7, 6:4 във финалния двубой, като по този начин успя да защити своята титла.

Швьонтек го направи по абсолютно категоричен начин, след като не загуби нито сет до днешния финален двубой. Пет двусетови победи беляза нейния път до финала, като три от сетовете завършиха с така наречения "геврек", без противничката да спечели и гейм, както и един мач, който не се доигра заради контузия на опоненткта, но и там изодът едва ли щеше да е много по-различен.

Тази серия изведе Швьонтек до днешния финал, където въпреки миговете на колебание, след 3 часа и 39 минути игра, тя спечели своята четвърта титла от Големия Шлем, като три от тези отличия дойдоха именно на "Филип Шатрие" в Париж.

Днес нейната безпощадна доминация продължи, което не бе особена изненада предвид факта, че срещу себе си Швьонтек имаше достигналата сензационно до финиала световна №43 Каролина Мухова от Чехия.

Но Мухова показа страхотен тенис във втората половина на мача и дори поведе с пробив в средата на третия сет. Това бяха мигове, в които Швьонтек бе изнервена и разколебана, крещеше към щаба си и нямаше и помен от терминатора, който виждахме в предишните мачове.

Големите шампиони обаче са такива, защото успяват да се измъкнат от всяка ситуация, а тази завърши със сълзи от радост и високо вдигнати ръце за световната №1.

Снимка: АР/БТА

Нещата придобиха притеснителен за Мухова вид още във втория гейм на мача, когато Швьонтек проби безпроблемно и поведе с 2:0, а минути по-късно разликата стана 3:0.

Единственият миг в сета, когато имаше надежда, че може да има някаква интрига бе в петия гейм, когато при 3:1 в полза на Швьонтек, Мухова достигна до първата си точка за пробив.

Тя обаче не се възползва от нея, а след това безславно заагуби частта с 2:6.

Такъв изглеждаше и сценарият във втория сет. Швьонтек поведе с 3:1, но този път разликата бе, че Мухова реализира брейкбола си и впоследствие изравни, а ситуацията се преобърна, когато с нов пробив чехкинята поведе с 5:4 и вече сервираше за втория сет.

В тези мигове Швьонтек започна да крещи към своя щаб и очевидно изпускаше нещата от контрол. Разколебаването в нейната глава се отразиха на играта й, като макар да осъществи рибкрейк, полякинята отново допусна пробив и с 5:7 загуби първия си сет на "Ролан Гарос".

Снимка: АР/БТА

А колебанията продължиха и в третата част. Мухова побведе с 4:3 и пробив на сметката си, но това бе моментът, в който Ига Швьонтек доказа защо е №1 и защо заслужава тази титла.

Тя показа най-доброто от своя арсенал и с три поредни гейма успя да защити своята титла в Париж.

Снимка: АР/БТА