Пандемията не само промени животите ни, но голяма степен и наложи нови тенденции в спортния свят.

Някои от тези тенденции като ограничаването на публиката и строгото спазване на противоепидемични мерки избледняват с намаляването на заразените, но други изглежда ще останат за постоянно.

Такъв е случаят с въвеждането на електронната система в тениса, която отчита кога топката е в полето и кога е излязла в аут. С цел максимално ограничаване на хората по корта, тя бе въведена от ATP и WTA, за да няма съдии по линиите на турнирите.

Въпросната система дава моментален звуков сигнал, когато топката и излязла в аут и така се спира разиграването. Тя дебютира през 2020 година на турнирите в Синсинати и на US Open, а след това продължи да се използва и през настоящата година. Нейният праг на грешка е 2 милиметра.

Сега в седем от предстоящите девет турнира на американска земя системата ще работи и съдии по линиите няма да има. Тя обаче далеч не е евтина. Всички организатори ще трябва да плащат сума от порядъка на 70 хиляди долара, за да я инсталират.

Въпреки че тя ускорява играта, много от организаторите на турнирите отказват да я използват. Например "Уимбълдън" категорично бе против нея и държеше на традиционното, като от там отбелязаха, че "съдиите все още са важна част от турнира".

Дебатът дали системата да остане остава, но към момента изглежда, че светът на тениса се стреми към положителен отговор.