Испания поведе с 1:0 срещу Сърбия във финала на ATP Cup.

Роберто Баутиста Агут успя да победи Душан Лайович със 7:5, 6:1 в сблъсъка между вторите ракети на двете страни.

Така идва ред на дългоочаквания мач между първия и втория в светованата ранглиста - Рафаел Надал и Новак Джокович.

Тежестта е върху плещите на Ноле, който трябва да направи всичко възможно, за да прати сблъсъка в трети мач на двойки. Ако не успее, то Испания ще ликува с първата в историята титла от АТР Cup, два месеца след триумфа на Купа "Дейвис".

Баутиста Агут бе почти перфектен в този първи мач, като оправда очакванията да се справи със сръбския си съперник. Все пак разликата помежду им е 24 позиции, №10 за Агут и №34 на Лайович.

Испанецът играеше отлично от основната линия и връщаше почти всяка топка, която Лайович изстрелваше. Каквото и да опитваше сърбинът, топката винаги се връщаше в неговата половина.

Без особени рискове, Баутиста Агут изчакваше възможностите си и те идваха. На моменти развоят дори изнервяше Лайович и го караше да допуска глупави непредизвикани грешки.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Двубоят започна с 3:0 в полза на испанеца, но сръбският му противник показа, че не е дошъл на разходка и няма да се предаде. Той върна пробива и изравни до 3:3, а в тези минути мачът бе изключителен, истинско шоу за зрителите.

Трябва да отбележим, че трибуните бяха изпълнени предимно от сърби, което караше западните ни съседи да се чувства, сякаш играят в Белград.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Първият сет продължи да се развива равнсотойно, на Баутиста Агут пропусна нови три брейкбола.

Той все пак постигна целта си в последния 12-и сет, когато поведе с 40:15 при сервис на противника и грабна още първия си шанс, за да затвори частта.

Това сякаш пречупи Лайович, който нямаше нищо общо със себе си във втория сет.

Баутиста Агут дръпна с 4:0, без да изпитва особени трудности. Логично всичко приключи бързо, само за 36 минути, в които испанеца спечели с 6:1 и даде преднина на родината си.

https://widget.enetscores.com/FWDCC0DF3DD4C28B2F">