Бившата испанска тенис звезда Аранча Санчес Викарио получи условна присъда за измама, съобщи съд в Барселона. 52-годишната Санчес Викарио, нейният бивш съпруг Хосеп Сантакана и още трима души бяха осъдени от наказателния съд за укриване на активи, за да избегнат плащането на дълг от 7,6 милиона евро (8,27 милиона долара) към "Банк де Люксембург", плюс лихви.

Санчес Викарио няма да излежи никакво време в затвора, при условие, че не извърши друго престъпление в рамките на две години. Бившата тенисистка и съпругът й, които се разведоха през 2019 година, отхвърлиха обвиненията. Сантакана беше осъден на три години и три месеца затвор, информираха още от съда, цитирани от БТА.

Аранча Санчес Викарио обвини Сантакана, твърдейки, че той е управлявал парите й и тя не е знаела за незаконни манипулации на нейните семейни активи. Двамата бяха осъдени да платят 6,6 милиона евро обезщетение и да платят неуточнени глоби.

Санчес Викарио заяви пред съда през септември, че вече е платила около 1,9 милиона евро на банката и се е ангажирала да използва половината от доходите си за остатъка от това, което дължи. Въпреки че не е разполагала с финансовите познания, за да извърши операциите, "очевидно е била наясно какво е направено с нейните активи и се е възползвала от тях, с пълното съзнание за дълга, който е имала", каза съдията при постановяването на присъдата й.

Аранча Санчес Викарио беше първата испанска тенисистка, която достигна върха в ранглистата. Тя спечели Откритото първенство на Франция три пъти и Откритото първенство на САЩ на сингъл, преди да се оттегли през 2002 година.

Делото произтича от това, че през 2009 година Върховният съд й нареди да плати глоба от 5,2 милиона евро за данъчни измами през периода 1989-2003, когато живееше в Испания, а не в Андора, както беше обявила.

След като двойката прехвърли активите си от "Банк де Люксембург", Испания в крайна сметка изиска парите от банката чрез гаранционно споразумение. Банката обвини двойката, че не е погасила дълга си и е укрила активите си. В граждански иск през 2014 годипа испански съд отсъди в полза на финансовото учреждение, но парите така и не бяха изплатени и банката прибягна до наказателни съдилища.