И последният от четирите турнира в Големия шлем по тенис вече има покрив над главата. Днес завършиха работите по монтирането на подвижния такъв над корта "Филип Шатрие" в Париж, където са централните мачове от "Ролан Гарос".

Изпълнението на проекта отне 8 месеца, като завърши с 30 дни предсрочно.

Покривът е съставен от 11 панела, всеки от които тежи около 330 тона. Всяка от тези части има отделно по 7 секции с дължина 15 метра и широчина 3 метра.

Те бяха изработени отделно и сглобени днес, съставяйки цялата конструкция. Завод край Венеция в Италия се зае с изпълнението на отделните елементи, докараха ги до Париж и в последните месеци вървеше работата по поставянето.

Всъщност, тя започна два дни след финала на "Ролан Гарос 2019", за да завърши на 5 февруари. До старта на тазгодишната надпревара има почти 4 месеца (започва на 18 май).

Всеки от панелите има система с колела, които задвижват въжетата при прибирането и пускането на покрива. Движението им е синхронизирано и се командва компютърно със специално изработен за покрива софтуер.

Отварянето и затварянето на новата конструкция отнема не повече от 14-15 минути, уточниха днес организаторите на турнира.

Така се решава проблем, който отдавна не съществува в Австралия, САЩ и Англия. Откритите първенства на Австралия и САЩ, както и "Уимбълдън", поставиха покриви на централните, а и на други от своите кортове, още преди години.

В Париж проблемът бе сериозен, като настилката (клей) изисква време и да изсъхне до определена, годна за игра степен, след като дъждът спре.

Предстоят два месеца на тестове на покрива, преди да бъде получен сертификат, че е годен да работи на турнира. Програмата на "Ролан Гарос 2020" също е променена според новата придобивка. Всички мачове от четвъртфиналите, полуфиналите и двата финала вече ще са на "Филип Шатрие", за да няма риск от отлагане.