3 октомври е исторически ден за мъжкия тенис, а за Испания - коронация на доминиращата сила в модерната игра.

Тази сутрин ранглистата на ATP гласи, че първи е Карлос Алкарас, а втори - Рафаел Надал. Двама испанци.

Такова нещо не се е случвало от 7 август 2000 г., тоест - не се е случвало в целия нов век. Двама тенисисти от една държава за последно бяха №1 и №2 именно преди 22 години, когато първи бе Андре Агаси, а втори Пийт Сампрас (и двамата от САЩ).

Никога друга страна извън Щатите не е класирала на първите две места свои представители. Американците се гордеят с Артър Аш и Джими Конърс (в края на 70-те), Конърс и Макенроу (80-те), както и Агаси, Сампрас и Джим Къриър в един момент през 90-те.

Испания има общо 10 играчи в топ 100 на ранглистата в момента, като нито един от тях не е под 80-а позиция. Повече представители има само САЩ - 13, но пък без тенисист в топ 10.

Франция също е с десетима играчи в стотицата, но най-предно класиран е Гаел Монфис (№33). Пред него са цели петима испанци.

В края на годината съвсем спокойно страната може да има трима състезатели в първата десетка, тъй като Пабло Кареньо Буста е 15-и и не е далеч от десетата позиция като точки.

Остават още няколко турнира, преди да бъде спусната завесата на сезон 2022, като има и един Мастърс - в края на месеца в Париж.

За годината дотук Испания доминира напълно и като титли с цели 14 на сингъл в ATP тура. Тук Щатите са втори едва с 6, а Русия и Италия имат по 5.

Спечелиха ги шестима различни играчи - 5 има Алкарас, 4 спечели Надал, 2 взе Роберто Баутиста Агут, по една Буста, Алберт Рамос и Педро Мартинес.

Три от четирите трофея в Големия шлем също отидоха за хора, състезаващи се под жълто-червения флаг (Надал 2 и Алкарас 1), а само Новак Джокович успя да измъкне титлата на "Уимбълдън" и да наруши пълната хегемония.