В изключителна битка, оставила без дъх и двамата играчи, Лоренцо Джустино все пак надделя над Корентен Муте в мач от първия кръг на "Ролан Гарос" при мъжете.

Италианецът пречупи френския си опонент с 0:6, 7:6 (9-7), 7:6 (7-3), 2:6, 18:16 - в петия сет на мачовете в Париж няма тайбрек, а се играе до два гейма разлика.

Двубоят започна в неделя и завърши късно в понеделник вечерта, като мракът вече падаше над кортовете във френската столица.

Оказа се, че общото игрово време е 6 часа и 5 минути, което прави този мач втори най-дълъг в цялата история на "Ролан Гарос". Отстъпи с 28 минути само на битката през 2004-а между Арно Клеман и Фабрис Санторо, и двамата от Франция.

"Не усещам нищо и не чувствам нищо - успя да изрече само Джустино. - Не се радвам, не се вълнувам, просто искам да легна някъде. Тялото ми е празно."

Срещата включваше общо 459 спечелени точки от двамата, 145 директни уинъри и 184 непредизвикани грешки. Статистики, обикновено акумулирани за три-четири мача.

Световният №157 Джустино никога преди не бе печелил мач от турнир в Големия шлем, а едва ли ще забрави първия си успех в такъв.

Наградата му е място във втория кръг, където ще се срещне с Диего Шварцман, поставен под №12 в основната схема.

Засега приоритет е въобще да може да се изправи, да ходи и да успее да тренира поне веднъж преди сблъсъка с аржентинеца.