Важна част от големите победи на Новак Джокович в последно време е неговият треньор Горан Иванишевич, като бившият шампион от "Уимбълдън" даде пресконференция след титлата на US Open.

Джокович вече има 24 трофея от Големия шлем, а еуфорията е не по-малка за Иванишевич.

Кое го впечатлява в Джокович и от кое го прави най-щастлив?

- 24 титли в Големия шлем. Харесвам тези пресконференции, защото означават, че е спечелил още една. Яд ме е за "Уимбълдън". Една или две точки там направиха разликата и днес можеше да има и четирите титли. Но не може да се спечели всичко. Джокович постигна нещо впечатляващо. Все още е гладен за успехи, за подобряване на рекорди и все още играе невероятен тенис. Аз просто стоя отстрани и се наслаждавам.

Как се е възстановил от загубения финал на "Уимбълдън"?

- Джокович винаги е ядосан на корта, независимо от това какво се случи на "Уимбълдън". Когато бяхме в Синсинати, нито веднъж не споменахме какво се случи в Лондон. Това е част от миналото. Когато загубиш, това е минало. Знаеш, че не можеш да се върнеш. В онзи ден Карлос беше по-добрият и спечели, просто е. Отидохме в Синсинати и се подготвяхме за турнира. Спечели го. Ноле е тип човек, който забравя и отгръща към следващата страница. Затова е толкова добър и затова тези четири седмици и половина в САЩ бяха толкова забавни. Той се радваше, че може да играе тук.

Как Джокович постига такава устойчивост?

- Това нещо не се отработва. Раждаш се с него. Някои хора се раждат такива, това са гении, а той е един от тях. Няма много хора като него в света на спорта. Това е един от най-великите успехи в спорта. Не говорим само за тениса. Новак е победител и се мотивира сам. Ако му кажете, че не може да направи нещо, само ще го надъхате. Ще ви покаже, че не е така. За него няма извинения и винаги намира начин да печели, да се бори, дори когато не се чувства добре или е контузен.

За психологическата част от финала и анализ на случилото се.

- Джокович до голяма степен имаше късмет, защото Даниил му подари първия сет. Пробивът във втория гейм беше подарък. Срещу Даниил винаги трябва да си внимателен, защото има дълги размени и трудни точки. Във втория сет беше невероятно как Джокович спечели. Нещата не се развиваха добре, но направи някои страхотни точки с излизания на мрежата и волета. Успя и да разчете Медведев при сетбола му. В тайбрека се завърна и беше много по-добър. Този момент беше ключовият. Подобно беше и на "Уимбълдън". Ако и тогава бе спечелил тайбрекът, мачът щеше да 3:0. Ако днес беше го загубил, мачът отиваше в различна посока и вероятно резултат. В третия сет въпреки че бе пробит, знаеше как да се върне.

Изненадан ли е Иванишевич от амбицията на Джокович да продължава да работи и да печели?

- Щях да съм изненадан, ако не бях близо до него и не виждах какво прави. Не съм изненадан. Той просто се наслаждава и обича предизвикателството. Ако ме питате дали ще се бори за 25-а титла в Шлема, той ще мисли вече за 26-а. Винаги има една повече и какво да се спечели. Грижи се максимално за тялото си и за всеки малък детайл. На тренировките никога не е напълно щастлив и не знам дали това е нещо хубаво. Винаги е мотивиран за нещо повече. Затова резултатите му са толкова впечатляващи.

Числата значат много за този отбор и не се приемат като шега.

- Не се шегуваме с това. За него е много важно колко е постигнал. Винаги има повече за печелене. Знаем, че да се мотивира за по-малките турнири не е лесно. Винаги Големия шлем и Олимпиадата са най-важни. Но за да играеш силно на големите турнири, трябва да го правиш и на малките. Направи го в Синсинати и дойде в Ню Йорк със страхотно ниво на тениса. След този впечатляващ мач с Карлос в Синсинати, той вече преодоля случилото се на "Уимбълдън" и имаше много увереност за турнира.