Бившият хърватски тенисист Горан Иванишевич коментира актуалните теми в тениса и в частност поведението на Ник Кирьос.

Австралийският ексцентрик е считан за един от най-талантливите играчи в тура, но поведението му го лишава от възможността да се бори поне за титла в Шлема.

Самият Иванишевич бе считан за едно от лошите момчета на тениса през 90-те и донякъде той се припознава в Кирьос.

За лошите момчета в съвременния тенис: "Не харесвам израза "лоши момчета". Предпочитам да говорим за играчи, които имат силен характер на корта и извън него. Аз съм от тези, които мислят, че такива спортисти са нужни на тениса. Защото той може да стане много скучен и стандартизиран - еднакви настилки, начин на игра... В днешно време малко играчи излизат на мрежата например. Аз съм фен на различните, защото носят повече на спорта."

За Ник Кирьос: "Той е уникален човек, но и много добър тенисист. Притеснява ме, че има таланта да е №1 в света, но менталното му състояние му пречи. Когато го гледаш да играе, никога не знаеш какво е намислил. Напълно непредвидим е, а това не се вижда често днес. Способен е да изиграе три гейма на блестящо ниво, а след това да играе по своя си начин. Не мога да си представя как би се развила кариерата му, ако беше по-сериозен."

Дали би станал негов треньор: "Много хора ме питат същия въпрос в последните месеци, но не знам какъв би бил отговорът ми, защото не знам какви наставления бих му дал (смее се). Мисля, че трябва да го оставим сам, защото бариерите не работят. Единственият правилен ход ми се струва неговата лична промяна. Той трябва да се тренира сам. Разбира се, че искам да го видя концентриран и добре подготвен за турнир от Шлема. Искам да видя на какво е способен."

За сервиса отдолу: "Харесва ми, че той се появи в тениса. Защо трябва да не го приемаме? По моето време не можехме да пробваме такъв сервис, защото съперникът стоеше на линията. Сега някои играчи готвят ретура си далеч зад основната линия и хора като Ник могат да получат предимство, за да спечелят няколко такива точки. Някои казват, че е неуважително, но на мен ми харесва. Всичко, което е позволено, трябва да се използва."

За коментарите на Кирьос към големите трима: "Мисля, че там Кирьос греши. Рафа, Роджър и Новак са партньори, които трябва да се уважават. Може да имаш своите предпочитания, но не ги изразявай публично. Не съм фен на поведението му на пресконференции в последните месеци, защото е важно в този спорт да проявяваш респект. Ако спечелиш мач срещу играч, когото не уважаваш, стискаш ръката му и толкова. Не е нужно да излизаш и да говориш пред медиите всичко, което ти дойде на ума."

За лошите момчета по неговото време: "Бих изтъкнал Марк Росе, Джеф Таранго и разбира се аз (смее се). Въпреки че никога не съм бил дисквалифициран в кариерата си, истина е, че чупих ракети и получавах предупреждения. Не приемам такива предупреждения, защото ракетите са си наши. Имаме праов да си ги чупим и да правим каквото си щем с тях."

Снимка: Getty images/ Guliver photos