21-годишният египтянин Юсех Хосам никога повече няма да играе тенис на професионално ниво, реши Комисията за феърплей в играта (Tennis Integrity Unit).

Младият състезател е уличен в уреждане на мачове и "други корупционни нарушения. Според комисията, която се занимава с подобни прояви в тениса за последното десетилетие, общият брой на доказани провинения на Хосам е 21.

Египтянинът следва съдбата на брат си Карим (на снимката), който бе изхвърлен от тениса доживот през 2018-а със същите обвинения. Още тогава се подозираше, че двамата са заедно в тези практики.

Общото е, че и двамата не са съобщили за контакт, който е направен с тях в търсене на нагласяне на резултати от мачовете им. Обвинение, в което се признаха за виновни.

Юсеф Хосам стигна до 291-во място в ранглистата на 18 години и бе сочен като потенциален играч от топ 100.

Но резултатите му рязко се влошиха (причините очевидно не са били само спортно-технически) и в момента на решението, той е №820 в ранглистата на ATP.

Така за последните три години на активна работа, това е 54-ият наказан тенисист от Tennis Integrity Unit. Някои от санкциите бяха само за няколко месеца или година, но има и немалко изхвърлени от играта завинаги.